Krävde tre miljoner för att lämna riksdagen

ANNONS
|

Redan i somras när Sverigedemokraternas riksdagsledamot William Petzäll fick ett återfall i sitt missbruk, försökte SD få honom att lämna partiet och samtidigt avsäga sig sin plats i riksdagen. Enligt Borås Tidning skulle William Petzäll gå med på kravet - om han fick tre miljoner kronor. Ett krav SD inte gick med på.

– Vi har erbjudit William att vara med och finansiera hans behandling för det missbruk som han dras med, men vi har också varit tydliga med att vi inte kan finansiera fortsatt missbruk eller riskera att finansiera fortsatt missbruk. Det är vad jag kan säga, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till BT.

ANNONS

Riksdagsledamoten Björ Söder (SD) förklarar William Petzälls utpressningsförsök med att Petzäll är missbrukare.

– William är en missbrukare och det kanske är synonymt för hur missbrukare reagerar. Samtidigt måste man komma ihåg att det här är en personlig tragedi, säger han till BT.

Men trots att William Petzäll inte får några pengar från SD, lär han klara sig väl ekonomiskt. Petzäll är garanterad 2,5 miljoner - om han fullföljer sina tre år i riksdagen, skriver DN. Det eftersom han varje månad får ett arvode på 56 000 kronor. Fram till nästan val ger det en inkomst på drygt två miljoner. Därefter har han under ett år rätt till nästan 540 000 kronor i inkomstgaranti. Petzäll får också bostaden i Stockholm betald. Och 110 kronor i per dag i skattefritt traktamente, enligt DN.

Avsäger sig Petzäll sin plats i riksdagen får han däremot bara behålla sina förmåner i 30 dagar.

ANNONS