Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omkring 220 svenskar drabbas varje dag av kortbedrägerier. Skydda därför pinkoden när du handlar på stan och sätt upp säkerhetsspärrar när du handlar på nätet, råder polisen.

Kortbedrägerier ökar – så skyddar du dig

Omkring 220 svenskar drabbas varje dag av kortbedrägerier. Skydda därför pinkoden när du handlar på stan och sätt upp säkerhetsspärrar när du handlar på nätet, råder polisen.

Under de senaste två åren har kortbedrägerierna nära på fördubblats. Speciellt under julhandeln när man kanske är stressad eller inte lika uppmärksam passar bedragarna på.

- Ju mer du använder kortet desto större är risken att någon snor dina kortuppgifter. Det vet bedragarna om och de passar på när det finns chans att göra stora pengar, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till TT.

Två varianter

När man är ute och handlar finns det alltid en risk att någon tittar över axeln och ser vilken pinkod som knappas in, vid första bästa tillfälle stjäls sedan kortet och vid närmsta bankomat länsas kontot på pengar.

Men inte blir det säkrare för att man handlar hemma framför datorn. På nätet kan kortinformationen stjälas genom stora dataintrång och används sedan för att köpa saker. Varorna skickas hem till bedragarna, medan kortinnehavaren själv lämnas med fakturan.

Den första varianten lyckas polisen till slut få tag i en del av bedragarna. På nätet är det betydligt svårare – uppklarningsprocenten ligger på 0,4. Men det finns mycket man själv kan göra för att skydda sig.

- När man är ute och handlar är saken väldigt enkel. Håll handen för så att ingen ser din pinkod och sen ska naturligtvis plånboken förvaras så att inte vem som helst kan stjäla den, säger Jan Olsson.

Internetspärra kortet

På nätet finns det flera sätt att skydda sig. Först och främst kontrollera att webbutiken verkar tillförlitlig. Många kortföretag erbjuder säkra betallösningar som 3D-secure och Verified by Visa. Även fakturaköp kan vara ett alternativ.

Det kanske främsta sättet att skydda sig är att införa en spärr på sitt kort för betalköp. Alla kort har möjlighet till internetspärr eller så kallad geospärr som innebär att det finns en geografisk spärr på kortet, vilket innebär att kortet inte går att använda i visst geografiskt område.

- Följer du dessa råd är du ganska säker. Men det allra bästa är att se till att kortet inte är öppet för köp på internet när du inte ska handla. För då kan inte bedragaren göra det heller, säger Jan Olsson.