Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Införandet av standardiserade vårdförlopp har lett till kortare utredningstider vid misstänkt cancer, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.

Kortare utredningstider vid cancer

Det standardiserade vårdförloppet som införts vid cancer har resulterat i kortare utredningstider, även om de har ökat för vissa cancerformer. Cancervården tycks dessutom ha blivit något mer jämlik med mindre skillnader mellan olika regioner.

Successivt har Sveriges landsting infört så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF) för olika cancerdiagnoser. Det innebär att man nationellt redan från början bestämt och kommit överens om hur utredningen och behandlingen bör gå till, från misstanke till behandlingsstart, oavsett var du bor i landet.

I dag, fyra år senare, har detta resulterat i kortare utredningstider för flera cancerformer, bland annat prostatacancer. För flera cancerformer har också skillnaderna i väntetider mellan såväl patienter och regioner minskat något.

Bättre förutsättningar

Det konstaterar Socialstyrelsen som har utvärderat satsningen.

"Vid en samlad bedömning kan vi konstatera att förutsättningarna för en mer likvärdig utredning för misstanke om cancer har blivit bättre när man arbetar med samma processer i hela landet", säger myndighetens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

Under fyra år som satsningen pågått har drygt 270 000 patienter utretts enligt SVF. På det stora hela har satsningen varit framgångsrik, även om utredningstiderna ännu inte når de mål som sattes i början av satsningen. Samtidigt har utredningstiderna för vissa cancerformer tvärtom ökat.

"Kortare tid i ovisshet"

Föga förvånande tycker en majoritet att det är positivt att utredningstiden blivit kortare. Något som både gäller de som får en cancerdiagnos och de som i stället friskförklaras.

"Tiden i ovisshet har blivit kortare för båda grupperna", säger Ingrid Schmidt, projektledare för uppföljningen.