Kortare tid att planera begravning

ANNONS
|

Särskilt stockholmare måste släppa på ett vanligt krav – att begravningar ska ske på fredagar.

Huvudstadsborna väntar längst i Sverige med att begrava sina anhöriga, i snitt 31 dagar. Men brist på lokaler är inte problemet, enligt kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.

–Nej, vi har hundra tider i veckan och i snitt femtio av dem är bokade. Folk vill helst ha fredagarna som kan vara uppbokade flera veckor, säger Göran Höglund, administrativ chef på förvaltningen.

"Lägre prioritet"

Före lagändringen gick det bra att vänta två månader. Av etiska skäl halveras tiden med den nya lagen, som gäller från 1 maj.

För den som vill ta hjälp av en begravningsbyrå är en snabbare kontakt med begravningsbyrån viktig, menar Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers Förbund. I dag tar det nästan en vecka.

ANNONS

–Dödsfall har fått lägre prioritet. Många har fyllda almanackor och allt ska hela tiden skjutas på framtiden. En hel samhällsattityd måste förändras, säger han.

Även Lernéus har sett att många anhöriga har starka krav på att begravningarna ska läggas just på fredagar. Snittiden i Sverige för väntan på begravning är 25 dagar, vilket gör att han inte tror att lagändringen kommer att ställa till det för gemene man.

Tänka annorlunda

Bo Forslund, informationschef hos Fonus, tror ändå på problem i Stockholm under en övergångsperiod.

–Här finns ju många begravningar som sker långt över en månad efter dödsfallet. De som avled i april har tider i maj och då blir det fullt. Men det kommer att lösa sig efter ett tag, säger han.

Det är viktigt att folk lägger om sitt tänkande kring begravningar, menar Forslund, som tycker att den nya lagen är bra.

–Vi har för många avlidna som inte är begravda, vilket skapar förvaringsproblem. Det är också ett etiskt dilemma. En död persons kropp bryts ner fortare än man tror, även i ett kylt utrymme, säger han.

Snittiden mellan dödsfall och begravning har de senaste åren förlängts med nära en dag per år.

Från den 1 maj ska den som avlider gravsättas eller kremeras senast en månad efter dödsfallet, enligt den nya lagen.

Om det finns risk för att det ska ta längre tid än en månad kan anstånd begäras hos Skatteverket.

Anstånd medges bara om det finns särskilda skäl, som till exempel om anhöriga är sjuka och inte kan ordna med begravningen eller om det pågår en rättsmedicinsk undersökning.

Källa: Fonus och Sverige Begravningsbyråers Förbund (TT)

ANNONS