Konsumenterna får betala för rånen

ANNONS
|

Den brittiska centralbanken lovade att inga kunder skulle drabbas av det rekordstora rånet i sydöstra England i onsdags. Brittiska Securitas får ersätta banken och dess kunder. Men då återstår frågan - vem ersätter Securitas?

- Det är ju försäkringsbolagen i det första skedet, säger Åke Andersson som är presschef på svenska Securitas. Men då tvingas de höja försäkringspremierna och då kommer kostnaden för kontanter att öka. I slutändan drabbar det den privata verksamheten, alltså du och jag som handlar, säger Åke Andersson.

I onsdags kom rånarna undan med minst 25 miljoner pund. Det spekuleras i belopp på upp till 40 miljoner pund motsvarande en halv miljard svenska kronor. En, för vanligt folk, ofattbart stor summa.

ANNONS

I Sverige har Securitas ungefär 100 miljarder kronor i omlopp.

- De senaste åren när det har varit så jäkligt med värdetransportrån har vi förlorat runt 100 miljoner varje år, säger Åke Andersson.

- Jag kan bara tala för hur det fungerar i Sverige, poängterar han. Folk betalar med kontanter i affärer, pengarna samlas upp i uppräkningscentraler och ungefär 80 procent går tillbaka ut i omlopp. Eftersom bankerna håller på att avveckla kontantverksamheten så har vi hand om i princip alla kontanter.

ANNONS