Buzz Aldrin och amerikanska flaggan i en filmstudio i Hollywood. Kanske. Arkivbild.
Buzz Aldrin och amerikanska flaggan i en filmstudio i Hollywood. Kanske. Arkivbild.

Konspirationsteorier som lever och frodas

En stor mängd tidigare hemligstämplat material om mordet på John F Kennedy väntas bli offentligt inom kort. Få världshändelser omges av så många teorier om vad som egentligen låg bakom. Men konspirationsteorier föds hela tiden. Här är några av de populärare.

ANNONS

11 september

Terrorattackerna omgärdas av ett stort antal konspirationsteorier. En är att allt var en bluff, iscensatt av den amerikanska regeringen och CIA. Det fanns aldrig några flygplan och terrorister. Attackerna var ett sätt att ge George W Bush anledning att starta krig i Mellanöstern för att få tillgång till oljan. World Trade Center och Pentagon träffades av missiler som med hjälp av hologram maskerats till flygplan. Tornen kollapsade med hjälp av stora mängder dynamit som placerats ut i förhand.

En annan teori är att regeringen kände till terrorplanerna men inte gjorde något för att stoppa dem. I stället placerades dynamit i tvillingtornen för att terrorattacken skulle bli så fasansfull att George W Bush hade stöd för att starta krig.

ANNONS

Estonia

Bristerna i haveriutredningen och att ingen kunnat ställas till svars har gjort Estonia till ett populärt ämne för olika tolkningar.

En populär teori, framförd av den tyska journalisten Jutta Rabe, är att Estonia sänktes av någon hemlig, troligtvis rysk, organisation. Ombord ska det ha funnits två lastbilar med utrustning som behövdes för det amerikanska robotförsvaret. Lasten kan senare ha bärgats av en hjulförsedd ubåt. Rabe, som själv organiserat en dykexpedition, har videobilder på spår på havsbotten som hon anser stödjer den teorin. Havsforskare säger att spåren lika gärna kan komma från fiskeredskap.

Andra påståenden är att kaptenen hittades skjuten på kommandobryggan och att den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) infiltrerat anhörigföreningar och medier som Sveriges Radio och TT för att mörka vad som hänt.

Månlandningen 1969

Den amerikanska regeringen var desperat att hinna före ryssarna till månen och fejkade en månlandning i en filmstudio. Det yttersta beviset är filmen där Buzz Aldrin sätter en vajande amerikansk flagga i marken. Att flaggan rör sig är bevis för att det blåser, något som är omöjligt i ett vacuum. NASA:s förklaring är att han vred på flaggstången för att få loss jordprover.

Regeringen ska också ha anställt filmskaparen Stanley Kubrick för att hjälpa att iscensätta månlandningen. Kubrick påstås ha erkänt detta på sin dödsbädd, något som motbevisats flera gånger.

ANNONS

Illuminatiorden

Få ordnar förekommer så flitigt bland konspirationsteoretiker som Illuminatiorden. Den grundades i Bayern 1776 och förbjöds och upplöstes 1785. Trots det hävdar många att orden och dess medlemmar, illuminati, fortfarande utgör en hemlig grupp makthavare som styr världen.

Vem som styr Illuminati beror lite på vad man själv har för sympatier, nazister hävdar att det är en judisk konspiration, kristen extremhöger att djävulen ligger bakom, medan andra anser att orden styrs av utomjordiska reptiler som verkar genom mänskliga ambassadörer på jorden.

De döda kändisarna

Många kändisar påstås ha iscensatt sin död för att dra sig tillbaka. Med jämna mellanrum presenteras bevis för att Elvis och Kurt Cobain ska leva i högsta välmåga.

Paul McCartney har däremot varit död sedan 1966. Bevisen för det? Ledtrådar gömda på Beatles skivor. Mest känd är kanske ”A day in the life” på ”Sgt. Peppers lonely hearts club band” med raden ”he blew his mind out in a car” och frasen ”Paul is dead, I miss him, I miss him” som dock bara hörs om sången spelas baklänges.

Original-Paul ska ha ersatts av en person som såg ut, lät och uppförde sig som Paul McCartney. Den personen lever än.

Beyonce och Solange

Nya konspirationsteorier uppstår ständigt. En ganska färsk handlar om Beyonce, som är 36 år gammal och mamma till tre barn. Hennes syster Solange är fem år yngre än sin storasyster.

ANNONS

Men enligt andra är Beyonce i själva verket född 1974 och mamma till Solange. Teorin är att Beyonce blev gravid som tonåring, men för att rädda hennes karriär sade hennes föräldrar att Solange var deras dotter.

Bevisen är bland annat filmklipp där den tolvåriga Beyonce ser mycket äldre ut än vad hon påstås vara, en tidigare anställd på skivbolaget Columbia som säger att det står 1974 på hennes körkort och hennes väninna Gabriella Union, född 1972, som säger att de känt varandra sedan tonåren.

TT

ANNONS