Kommunen och Luleå tekniska universitet (LTU) kommer att göra en förstudie för att se om idén kan förverkligas.
I så fall skulle det i första hand handla om att testa ny teknik på platsen. Eftersom Kaunisvaara är ett dagbrott blir det tester i ett mycket hårt vinterklimat.
- Vi vill också att industrin går in i projektet. Det gäller alla företag som har intressen i gruvnäringen, inte bara gruvbolagen, utan även företag som tillverkar gruvfordon och annan utrustning, exempelvis Volvo, ABB, Atlas Copco och Sandvik, säger Pär Weihed, professor i malmgeologi vid LTU.
Fördel med nedlagd gruva
Han påpekar att det i det här sammanhanget är en fördel att gruvan är nedlagd. Det skulle gå att göra liknande tester vid koppargruvan i Aitik utanför Gällivare – som också är ett dagbrott – men eftersom den gruvan är aktiv skulle testerna kunna störa produktionen.
Järnmalmsgruvan i Kaunisvaara öppnades 2012 av företaget Northland Resources. Då hade världsmarknadspriset på järnmalm nyligen nått en topp på 180 dollar per ton, efter stark efterfrågan i Kina.
Starka prissvängningar
Strax därefter rasade dock priset och redan 2014 gick Northland Resources, svårt skuldtyngt, i konkurs. Cirka 300 personer miste jobbet när gruvan lades ned.
- Det blev överproduktion av järnmalm ute i världen, säger Weihed.
När priset var som lägst 2015 låg det på knappt 40 dollar per ton. Mängder av gruvor världen över tvingades att stänga.
- Men nu är faktiskt priserna på väg upp igen. Och dollarkursen fortsätter att stiga. Vi är på gränsen till att gruvan i Kaunisvaara skulle kunna bli lönsam igen, säger Weihed.