Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Konkurrensverket stämmer vårdbolag

Konkurrensverket kräver tre vårdföretag på sammanlagt 30 miljoner kronor i böter för otillåtna samarbeten i samband med upphandlingar.

När landstinget i Stockholm upphandlade flera tjänster 2008 ska Aleris diagnostik ha kommit överens på förhand med Capio S:t Görans sjukhus och Hjärtkärlgruppen i Sverige om att dela på uppdragen oavsett vem som vann upphandlingen. Företagen ska också ha avslöjat sina anbud för varandra.

"Den här typen av otillåtet samarbete, som kan liknas vid en anbudskartell, är en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Konkurrensen sätts ur spel, och landstinget - skattebetalarna - förs bakom ryggen", skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket har lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten i Stockholm.

Aleris stäms på det största beloppet, nästan 27 miljoner kronor. Bolaget nekar till brott och menar att de inblandade endast gjort underleverantörsavtal.

-Det håller vi inte med om. De har ingått ett hemligt avtal genom att rigga volymer och talat om för varandra vad man ska lägga anbud på för objekt, säger Per Karlsson.

Karin Kaloczy, vd Aleris diagnostik, har svårt att förstå stämningen.

-Vår ståndpunkt är att vi följer det regelverk som finns. Det är väldigt tydligt att vi får ha underleverantörer, säger hon.

Kaloczy ser inga fel i att skriva samarbetsavtal inför en upphandling.

-Det är för att försäkra oss om att kunna erbjuda patienterna god tillgänglighet till vården.

Avtalet kom in till landstinget 2011, tre år efter att det upprättades.

-Det upptäcktes i ett helt annat sammanhang. När landstinget meddelade oss gjorde vi oannonserade besök, så kallade gryningsräder, hos bolagen, säger Per Karlsson, chefsjurist vid Konkurrensverket.