Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kongressen vill stoppa vinstjakt

Vinstjakten ska stoppas. Det slog S-kongressen fast. Men en del ombud efterlyste större tydlighet.

Det är inte helt glasklart vad det nya avsnittet – "det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg" – betyder i praktiken.
Stefan Skoglund, kommunpolitiker i Uddevalla och ombud för Bohuslän, säger att han ställer sig bakom formuleringen, men att han gärna sett ett tydligare förslag.
– Vi måste bli tydligare om vi ska vinna folks förtroende på gator och torg. Jag förstår om partiledningen vill vara taktisk för att skapa en majoritet i riksdagen, men om vi inte är tydliga får folk svårt att se skillnad på röd och blå politik. Det vi lägger fram nu ska vi gå till val på, säger han.

Väckt reaktioner

Att resonemang om vinster i välfärden bara fanns med under de avsnitt som handlar om skolan har väckt reaktioner inför kongressen. Det har tolkats som att partiledningen i dagsläget inte är beredda att ta den debatten för andra delar av omsorgen.

I en intervju med GP i förra veckan sa statsminister Stefan Löfven att så absolut inte var fallet – och under arbetet i den temagrupp som beredde riktlinjerna inför debatten tvingades partiledningen vika sig och lägga in ett det nya avsnittet i handlingarna.
Under debatten lovordade flera ombud de nya riktlinjerna. Men en del av dem visade också viss frustration över att man inte kommit längre.

– Vinst i välfärd för mig är när omsorg och skola håller högsta kvalité. Jag vill inte höra skola och konkurs i samma mening. Allt detta sa vi redan 2013. Det är dags att börja agera, säger Janette Olsson, Bohuslän.

Fortfarande oklart

På en pressträff säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att resurserna ska gå till de som behöver dem bäst. Men mer tydligt än så blev det inte vad "ett regelverk som sätter stopp för vinstjakten" egentligen innebär.

Om det är det vinsttak på sju procent som Ilmar Reepalu föreslår i sin utredning man syftar på är oklart.
– Vi lämnar det öppet, säger Annika Strandhäll.

Tjänsteföretagens organisation Almega är besvikna över hur diskussionen om vinster i välfärden utvecklades under S-kongressen.
– Det är väldigt tråkigt att man breddar det till att handla om hela välfärdsområdet, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega.
Han tycker också att Socialdemokraterna med den nya formuleringen, där man talar om vinstjakt, ansluter sig till en retorik som tidigare bara använts av Vänstern.
– Det är ett sätt att misstänkliggöra alla företag i de här branscherna.
Samtidigt är man från Almegas sida osäker på vad Socialdemokraternas hållning egentligen innebär. När man talar om ett regelverk som stoppar vinstjakt lämnar det en öppning för andra lösningar än det vinsttak som Ilmar Reepalu föreslår i sin utredning, konstaterar Ulf Lindberg.
 

Under debatten om välfärd yrkade ett par av ombuden, bland andra göteborgaren Robert Hammarstrand, på att en sockerskatt ska införas.
– Vi har en global fetmaepidemi och den drabbar främst fattiga, säger han.

Skeptisk minister

Finansminster Magdalena Andersson är dock skeptisk, då hon menar att en skatt på socker behöver vara ganska hög om man ska komma åt det dolda sockret.
– Jag bedömer också att den skulle kräva en ganska stor administrativ apparat, om de ska vara olika skatt på olika varor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.