I universitetsstaden Lund finns högst andel högutbildade kommunpolitiker i landet. Arkivbild.
I universitetsstaden Lund finns högst andel högutbildade kommunpolitiker i landet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kommunpolitiker har lägre utbildning

Sveriges riksdagspolitiker har oftast högre utbildning än kommunpolitikerna. Det visar en ny kartläggning från SCB där alla Sveriges kommuner ingår. Samtidigt tillhör Västra Götaland de län med lägst andel högutbildade kommunpolitiker.

ANNONS
|

En tredjedel av landets kommunpolitiker har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre, visar statistik från SCB. Det kan jämföras med landets riksdagsledamöter, där hälften har en högre utbildning.

– Kommunpolitikerna har den lägsta utbildningsnivån när vi jämför ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB i ett pressmeddelande.

När kommunerna ställs emot varandra är det flera skånska kommuner som sticker ut. Högst andel högutbildade kommunpolitiker har universitetsstaden Lund, där nära tre av fyra politiker har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. I den skånska kommunen Bjuv är utbildningsnivån betydligt lägre – endast två kommuner i landet har en lägre andel politiker med eftergymnasial utbildning.

ANNONS

Göteborg hamnar på plats 18 med 55,56 procent högutbildade, Mölndal på plats 12 och Partille på plats 41.

Lägst i Västra Götaland

Skillnaderna i utbildningsnivå är stora även mellan länen. Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland har den lägsta andelen högutbildade politiker, med minst tre års eftergymnasial utbildning, medan Stockholms län har den överlägset största andelen högutbildade politiker (46 procent).

– I Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland är andelen högutbildade kommunpolitiker cirka 26 procent. Mölndal, Gävle respektive Västerås är kommunerna där den är högst där, säger Fredrik Andersson på SCB:s avdelning för befolkning och välfärd, i ett pressmeddelande.

De kommuner med högst andel politiker med högre utbildning:

1. Lund: 73, 8 procent

2. Täby: 65,6 procent

3. Uppsala: 65,4 procent

4. Staffanstorp: 61,0 procent

5. Linköping: 60,8 procent

Andelen högutbildade i länen:

Västra Götalands län 26,01 procent

Gävleborgs län 25,87 procent

Västmanlands län 25,56 procent

Stockholms län 46,24 procent

Undersökningen bygger på SCB:s valstatistik om nominerade och valda kandidater från valen 2018. Utbildningsnivån avser vårterminen 2018.

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS