Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Frida Winter

Kommunikationskaos över Sverige

Detta vet vi hittills om kommunikationskaoset.

1 Flyget:
Strax före lunch stängdes stora delar av det svenska luftrummet av efter att flera av landets större flygplatser drabbats av tekniska problem, däribland Arlanda och Landvetter.
Swedavia förklarade stoppet med att Luftfartsverket fick problem i datakommunikationen.


– Problemen gör att man inte kan trafikleda planen i luften, det sköts ju via datorer, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia, till TT.
Från Luftfartsverket ser man det inte som en säkerhetsfråga utan en trafikstörningsfråga.
Senast Sverige drabbades av något liknande var i november 2015, när det blev rymdvädersstörning på radaranläggningssystemet.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) avvaktar med kommentarer tills det är klargjort vad datorfelet berodde på, uppger TT.
Flygkaoset var inte det första kommunikationshaveriet under torsdagen.


2. TV och radio:
TV- och radiohuset i Göteborg drabbades av tekniska problem under morgonen som påverkade telefonin och datatrafiken. Det gick inte att ringa in till TV- och radiohuset fram till 09.30.


3 SOS Alarm
Under onsdagskvällen rapporterade SOS Alarm om tekniska problem. Från 19.19 till 19.34 ska en del av larmsamtalen till 112 varit helt tysta och operatörer tvingades ringa tillbaka till de hjälpsökande.
Samtidigt ska det var varit ljudproblem för Rakel, den samordnade kommunikationskanalen för polis, räddningstjänst och ambulans.


– Det är beklagligt, vi vet inte vad felen beror på, säger Andrej Börjesson, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm till GP.


4 Tåg:
SJ drabbades också av tekniska problem under torsdagen – det gick inte att köpa biljetter via telefon, webbplats eller i SJ:s butiker.
Problemet uppstod strax efter lunchtid på torsdagen. På SJ:s hemsida framgår det att det inte går att köpa biljetter via telefon, på SJ.se eller i butiker.


- Vi har haft driftstörningar, precis som alla andra former av it-tjänster, lite till och från. Längre stopp hör till ovanligheterna, säger Alejandro Soler, presskommunikatör på SJ.


5 TV-masten:
I söndags som den 332 höga radio- och tv-masten på Trollberget utanför Borås knäcktes ungefär 100 meter över marken efter att ha utsatts för sabotage. Bultar som höll upp vajrar hade skruvats av med avsikt och polisen bedömer att det är ett brott som ligger bakom.


Omkring 188 000 personer finns inom den avbrutna Häglaredsmastens sändningsområde. En extra sändare körde ut under måndagen.
Det statliga kommunikationsbolaget Teracom höjer nu säkerheten permanent vid alla tv-master efter sabotaget 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.