Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen var det många kommuners trygghetslarm som inte fungerade som de ska. Arkivbild.

Kommuner ser över larmsystem efter avbrott

Måndagens datastrul som gjorde det svårt för många äldre i hemmen att larma får kommuner att se över systemen. Östersund överväger att begära ekonomisk kompensation.

Tidigt på tisdagsmorgonen fick de sista äldre i Östersund med trygghetslarm åter kontakt med larmcentralen. Då hade kontakten till centralen varit bruten, från och till, sedan halv två på måndagseftermiddagen.

I Östersund diskuterar nu kommunen möjligheten att gå vidare juridiskt gentemot leverantören och eventuellt begära ersättning för stoppet. Men digitala system är här för att stanna.

- Tidigare när vi hade ett analogt system var det utsatt för väderstörningar och åsknedslag. Nu kan vi se i realtid när det inte fungerar. Det är en oerhörd kvalitetsförbättring, säger Åsa Trolle, enhetschef teknik och service, Östersunds kommun.

Slog ut kortterminaler

Även i de andra kommuner som drabbades fungerar nu larmen igen och enligt underleverantören Sierra Wireless, som ansvarar för systemet, ska även de 13 000 kortterminaler över hela landet som slogs ut fungera igen.

Enligt de kommuner TT talat med är det en extra osäkerhet när leverantörsled staplas på varandra utan att de kan ha direktkontakt med samtliga inblandade.

Kristianstad kommun, som tack vare en kommunal larmcentral kunde ta emot larm under gårdagen, men med fördröjning, ska ta upp händelsen för diskussion med övriga kommuners larmcentraler.

Andra kommuner väntar på att leverantören av tjänsten ska utreda vad som egentligen hänt.

- Vi kommer ha samtal med leverantören för att få besked och information om vad som hände. Och sedan kommer vi ha kontakt för att säkerställa och förebygga att det inte händer igen, säger Kristina Silverarve, enhetschef för samordningscentralen i Nyköpings kommun.

"Prioritera samhällsfunktioner"

I Östersund önskar Åsa Trolle att leverantörer kunde prioritera viktiga samhällsfunktioner.

- Leverantörer kanske får se över om de ska ha en annan lösning när det gäller trygghetslarmen. Att det inte ska vara samma lösning för andra tjänster. Visst får vi oss en tankeställare, men det analoga är inget alternativ.

Felet ska ha startat med ett strömavbrott hos operatören Sierra Wireless som hanterar omkring en femtedel av alla trygghetslarm i Sverige.

TT söker Sierra Wireless vice vd för en kommentar.