Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Biträdande finansminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Kommuner går miste om budgetmiljarder

På torsdagen ska budgetpropositionerna lämnas in till riksdagen, och övergångsregeringen har sin proposition klar. Den innebär bland annat att Sveriges kommuner går miste om ett tillskott på fem miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) redogör på torsdagen för övergångsregeringens budget för 2019 i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Propositionen, som arbetats fram med utgångspunkt i höstbudgeten 2018, presenteras inte med någon större entusiasm.

"Det som i dag överlämnas till riksdagen är knappast något partis idealbudget. Det är en avskalad budgetproposition som inte ger uttryck för en politisk vilja", skriver ministrarna.

Propositionen har författats enligt sex principer – bland annat att det ska vara politiskt okontroversiella förslag och att det som krävs för upprätthållande av nödvändiga samhällsfunktioner ska tillgodoses.

"Efter kontakt med Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har regeringen bedömt att dessa principer kan accepteras av riksdagen", skriver politikerna.

Bland annat innehåller budgeten förslag om höjda anslag för underhåll av väg och järnväg och höjda anslag till Kustbevakningen.

Däremot blir det ingenting av med de fem miljarder kronor som kommunerna som utlovades i höstbudgeten.