Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Översvämning i bostadsområdet Hemsta efter sensommarens skyfall i Gävle, ett exempel på hur utsatta kommuner är. Enligt MSB behöver alla kommuner förbereda sig på stora vattenmassor genom att ha en skyfallsplan.
Översvämning i bostadsområdet Hemsta efter sensommarens skyfall i Gävle, ett exempel på hur utsatta kommuner är. Enligt MSB behöver alla kommuner förbereda sig på stora vattenmassor genom att ha en skyfallsplan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kommuner dåligt förberedda på skyfall

Närmare var tredje kommun i landet saknar en beredskapsplan vid skyfall, visar en kartläggning från TV4 Nyheterna.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att när klimatet förändras är förberedelse nödvändig i alla kommuner. Ett varnande exempel är översvämningarna i Gävle i augusti.

– Vi kan inte veta på förhand var regnet kommer att falla, bara att det kommer att bli häftigare skyfall och vi måste förbereda oss, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef på MSB, till TV4.

Genom en så kallad skyfallskartering kan kommunerna undersöka vilka verksamheter som är i riskzonen vid skyfall – var det är olämpligt att bygga, vilka brunnar och vägtrummor som bör underhållas för att bana väg för forsande vatten och hur räddningstjänsten ska ta sig fram.

183 kommuner svarade på TV4 Nyheternas enkät. 100 av dem hade en skyfallsplan, 58 saknade en och 25 var osäkra på om de hade en.