Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många har hittat mycket Karl Johan-svamp i år. Andra har inte hittat något. Det är väldigt olika från skog till skog, säger experten. Arkivbild.

Kommer regn följer svamp

Sällan har uttrycket "om det kommer regn, kommer svamp" varit mer aktuellt än i år. Mitt i årets svampsäsong är det bara att konstatera att vissa skogar har "det", andra inte.

Känner du väl till var det har regnat? Gratulerar. Du sitter på den viktigaste kunskapen för den som i år vill hitta svamp att fylla stekpannan med.

Just nu flödar internets sociala medier över av bilder med fyllda svampkorgar. På olika forum vittnar svampplockare om mycket Karl Johan och soppar. Andra är mer bittra: Även efter noggrant letande på traditionellt "säkra platser", ja till och med "bombsäkra" platser, hittas inget mer än falska kantareller, vittnar andra svampletare.

Mycket Karl Johan

- Det har exploderat på vissa håll. Regnet har kommit så olika i år. På vissa håll har det varit Karl Johan-år och folk har kunnat hitta litervis med svampen. Det är väldigt, väldigt olika beroende på var man är, säger Micheal Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala..

Förklaringen är enkel: Sommarens många skyfall gav mycket regn på vissa platser men nästan inget på andra.

- Det är väldigt olika beroende på var man befinner sig. och svampen behöver regn. Där det har fallit regn har det kommit svamp. Ett par veckor efter en ordentlig rotblöta börjar de komma vanligtvis.

Svårare hitta kantareller

Just nu hittas framförallt kremlor och soppar. Kantarellen däremot föredrar mer jämnt och blötare väder.

- De vill ha mer regniga somrar, då regn kommer mer regelbundet. De växer lite mer långsamt. Karl Johan gillar däremot när det är torrt och varmt. Om det då regnar lite i augusti, då kommer de väldigt snabbt, säger han.

I norra Sverige är snart säsongen slut, då snön snart väntas, medan det i Skåne går att plocka trattkantareller ända in i november och kanske december.