Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kolhydratsnål kost kan minska lagringen av fett i levern, visar ny forskning. Arkivbild.

Kolhydratsnål kost kan hjälpa mot fettlever

Ett minskat intag av kolhydrater kan ha en positiv effekt mot fettlever enligt en ny studie, rapporterar Dagens Medicin.

Genom att följa tio överviktiga patienter som satts på en kolhydratsnål kost, men med bibehållet kaloriinnehåll, kunde forskare på Göteborgs universitet tillsammans med forskare på Chalmers och KTH, se en snabb förbättring.

- Vi blev förvånade över den dramatiska förändringen. Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern minskat med 44 procent. Dessutom förbättrades deras blodfettprofil och de fick minskade inflammationsmarkörer, säger Jan Borén, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga bakom studien.

Icke alkoholorsakad fettlever ökar i Sverige i takt med att övervikt och fetma blir allt vanligare. Den enda behandlingsmetod som finns är att gå ner i vikt. Enligt studien verkar minskningen av fettlagring bero på både minskad nyproduktion av fett och på ökad förbränning av fett i levern. Men Borén säger också att metoden kanske inte fungerar för alla.

- Har man kraftig förhöjd kolesterol ska man vara försiktig med den kosthållning som vi testade.