Så kallade QR-koder på gravstenarna ska leda till mer information om den döde som vilar där. ARKIVBILD

Kod på gravsten berättar om den döde

En liten streckkod på gravstenen kan läsas av din mobiltelefon och länka till en minnessida om den avlidne. Tjänsten finns redan i Sverige, men har inte fått sitt genombrott ännu.

Det är inte mycket som får plats på en gravsten. Namn, årtal och några ord. Men nu lanserar Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF) en modern tjänst för att hjälpa kyrkogårdsbesökare.

Tjänsten byggs runt en QR-kod, det vill säga en kvadratisk streckkod som kan läsas av en smart telefon och ofta finns på till exempel biljetter. Koden sätts på en bricka som fästs på gravstenen. Man skannar koden med mobilen, och länkas till exempelvis en minnessida eller ett fotocollage.

-Döden har på många sätt flyttats till nätet. Vi tror att man kan förknippa det med gravstenen, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör i SBF, som arrangerar drygt hälften av Sveriges begravningar.

QR-koder på gravstenar finns sedan flera år i Norge. SBF har väntat på en bättre teknisk lösning, som nu är på plats.

Kooperativa Fonus, som står för ungefär var tredje begravning, erbjuder också tjänsten.

-Det har varit mindre efterfrågan än vi trodde. Begravningsbranschen styrs av traditioner. Men vi har heller inte marknadsfört tjänsten så mycket, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus.