Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumentombudsmannen varnar för vilseledande trafiksajt. Arkivbild.

KO varnar för vilseledande trafiksajt

För en vecka sedan stoppades en webbbsajt som vilseleder konsumenter att betala för fordonstjänster som är gratis. Konsumentombudsmannen går nu ut med en skarp varning sedan en liknande sajt dykt upp.

- Vår varning till konsumenten är att om man har råkat beställa någonting är det jätteviktigt att man omedelbart spärrar sitt kort, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen (KO), till TT.

Bakgrunden är att KO för några veckor sedan stämde företagaren bakom sajten trafikenheten.se. Anledningen var att tusentals människor som sökt på Google med begrepp som exempelvis ”körkortstillstånd” och ”ställa av bil” hamnat på webbplatsen, som tagit betalt: 495 kronor för att konsumenten skulle få hem ett formulär som är gratis då det beställs direkt hos Transportstyrelsen.

Ny sida uppe

Som en följd av stämningen stoppade Patent- och marknadsdomstolen för en vecka sedan företagarens verksamhet med omedelbar verkan, enligt ett tillfälligt beslut i väntan på dom.

Men nu har en liknande verksamhet dykt upp.

- Bara några dagar efter att trafikenheten.se släcktes ner såg vi att det kommit en ny sida som heter transportverket.com som säljer precis samma tjänster, säger Carolina Andersson.

Webbplatsen kommer upp som första träff, en annons, vid googling på begrepp som körkort och andra trafikrelaterade sökningar.

- Då kommer man direkt in i de här beställningsformulären och det är precis så det såg ut på trafikenheten.se också. Det är väldigt förslaget, säger Andersson.

KO vet i dag inte om det är samma person som ligger bakom transportverket.com som tidigare trafikenheten.se. Men upplägget är precis detsamma.

- Betallösningen man kommer till är inte en riktig betallösning. Det är bara ett formulär där man fyller i hela sitt kortnummer med cvc-kod och utgångsdatum. Men sedan händer ingenting utan pengarna dras först efteråt. Kortnumren lagras och kan används senare, säger Andersson.

TT: Så den nya sidan är också olaglig?

- Vi anser att den är olaglig på samma sätt som domstolen har funnit att trafikenheten.se är. Varje marknadsföringsåtgärd i sig är inte olaglig utan det är det sammantagna intrycket att konsumenten inte vet att man köper den här tjänsten som är gratis hos Transportstyrelsen.

Polisen inkopplad

TT: Vad planerar ni att göra nu?

- Vi undersöker vem som ligger bakom den här sidan. Men det är inte lika lätt när det är en.com-adress som vid en.se-adress. Det är mycket svårare att komma åt.

Just nu samarbetar KO med polisen i frågan om transportverket.com.

- Det är inte förbjudet att ta betalt för något som är gratis hos en myndighet. Men det måste vara väldigt tydligt att man inte köper det från myndigheten. Som konsument är det väldigt viktigt att vara uppmärksam när man googlar. Är första träffen annonsmarkerad är det sannolikt inte en myndighet, säger Carolina Andersson.