Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Knivmordet i Visby rubriceras som terroristbrott

Knivmordet på Ing-Marie Wieselgren den 6 juli i Visby kommer att utredas som ett terroristbrott, uppger Åklagarmyndigheten.

Den 32-årige mannen som är häktad har tidigare misstänkts för mord. Nu misstänks han även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Det meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressutskick under måndagskvällen.

Säkerhetspolisen kommer att bedriva förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

I nuläget finns ingen ytterligare misstänkt för mordet.

Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykisk hälsa på SKR, Sveriges kommuner och regioner, mördades 6 juli när hon var på väg till ett samtal som hon skulle moderera under Almedalsveckan.

Gärningsmannen som attackerade henne med kniv sprang från platsen men brottades ner i närheten.

Ing-Marie Wieselgren fick hjärt- och lungräddning när hon fördes in i ambulans och fördes till sjukhus. Vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gick att rädda.

"Det är med stor sorg som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för ett grov våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. SKR har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa och psykiatrisk vård. Hon var en stark röst för dem som annars inte hörs i samhällsdebatten", skrev Staffan Isling, SKR:s vd i en skriftlig kommentar.

Riktat mot psykiatrin

Kammaråklagaren Petra Götell har tidigare sagt att den misstänkte mannen lider av psykisk ohälsa och att Wieselgren var det tilltänkta offret på grund av sin yrkesroll.

– Han har berättat varför han har gjort som han har gjort, det är riktat mot psykiatrin skulle jag säga. Det handlar om det psykiska måendet och psykiatrin i Sverige, säger hon.

Enligt den misstänkte mannens försvarare, Staffan Fredriksson, förbereddes attacken i flera dagar. Han sägs också ha haft fler mål.

– Han har gått runt någon eller några dagar före gärningen och rekat i Visby. Via sin mobiltelefon har han haft koll på målsägandes schema och var hon befann sig någonstans. Sedan har han gått och väntat på rätt tillfälle som jag förstår det, säger Fredriksson till Dagens Nyheter.

Ing-Marie Wieselgren blev 64 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Ing-Marie Wieselgren knivdödades i Almedalen

LÄS OCKSÅ: Advokat: 32-åringen planerade attack flera dagar

LÄS OCKSÅ: Åklagare om mordet i Visby: ”Riktat mot psykiatrin”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.