Knivmannen i Hamburg har bott i Sverige

Den man som under fredagen attackerade flera personer i en stormarknad i Hamburg, har enligt åklagare tidigare bott i Sverige.

ANNONS
|

I fredags chockades Hamburg när en man utrustad med kniv attackerade människor på en stormarknad i den norra delen av staden. En person dödades i attacken och ytterligare sex personer skadades.Mannen, som är i 20-årsåldern, greps av polisi samband med dådet.

Talar flytande norska

TT rapporterar nu att mannen ska ha saknat id-handlingar och fått avslag på sin asylansökan i Tyskland. Enligt åklagare tros mannen höra hemma i Förenade arabemiraten, men ska ha bott på ett flertal ställen innan han kom till Tyskland, däribland Sverige och Norge. Han ska enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ha bott ett flertal år i Skandinavien och därför pratat flytande norska.

ANNONS

Enligt polis ska mannen ha haft kontakt med islamistiska miljöer, vilket ska ha varit känt av myndigheterna. Polis uppger dock i en presskonferens under lördagen att psykiatrisk problematik också ska ha varit närvarande. Efter dådet ska en genomsökning ha gjorts i en flyktingförläggning i stadsdelen Langenhorn där mannen bodde. Inga vapen hippades där, uppger polis.

Tog kniv från butikshyllan

Det var i fredags som mannen gick in i en stormarknad i norra Hamburg, och tog en kniv från en hylla i butiken. Mannen attackerade sedan människor i stormarknaden med kniven. En person dödades i attacken och ytterligare fem personer knivskars innan mannen försökte fly från platsen. Han ska då ha blivit övermannad av flera privatpersoner. Enligt polis ska ännu en person ha skadats i samband med gripandet.

Inledningsvis letade polis efter ytterligare en gärningsman, men uppger nu att mannen tros ha utfört dådet på egen hand.

Tyskland har skakats av en rad extremistiska dåd det senaste året.

Juli 2016: En 17-årig asylsökande pojke, troligen från Afghanistan, skadar fem personer när han går till angrepp med en yxa på ett tåg i Bayern. Han skjuts ihjäl av polisen. Terrorrörelsen IS släpper senare en video där angriparen meddelar att han ska genomföra en "insats" i Tyskland.

Juli 2016: En 27-årig syrisk asylsökande spränger sig själv i närheten av en festival i staden Ansbach. 15 personer skadas. Enligt tyska myndigheter hade han svurit trohet till IS.

Oktober 2016: IS påstår sig ligga bakom en knivattack i Hamburg.

December 2016: En man kapar en lastbil och rammar människor på en julmarknad i Berlin. Tolv människor dödas och 48 skadas. Angriparen, tunisiern Anis Amri, skjuts ihjäl av polis i Milano i Italien fyra dagar senare. IS påstår sig ligga bakom attentatet.

Källa: AFP

ANNONS