Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Knivmannen i Hamburg har bott i Sverige

Den man som under fredagen attackerade flera personer i en stormarknad i Hamburg, har enligt åklagare tidigare bott i Sverige.

I fredags chockades Hamburg när en man utrustad med kniv attackerade människor på en stormarknad i den norra delen av staden. En person dödades i attacken och ytterligare sex personer skadades. Mannen, som är i 20-årsåldern, greps av polis i samband med dådet. 

Talar flytande norska

TT rapporterar nu att mannen ska ha saknat id-handlingar och fått avslag på sin asylansökan i Tyskland. Enligt åklagare tros mannen höra hemma i Förenade arabemiraten, men ska ha bott på ett flertal ställen innan han kom till Tyskland, däribland Sverige och Norge. Han ska enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ha bott ett flertal år i Skandinavien och därför pratat flytande norska. 

Enligt polis ska mannen ha haft kontakt med islamistiska miljöer, vilket ska ha varit känt av myndigheterna. Polis uppger dock i en presskonferens under lördagen att psykiatrisk problematik också ska ha varit närvarande. Efter dådet ska en genomsökning ha gjorts i en flyktingförläggning i stadsdelen Langenhorn där mannen bodde. Inga vapen hippades där, uppger polis. 

Tog kniv från butikshyllan 

Det var i fredags som mannen gick in i en stormarknad i norra Hamburg, och tog en kniv från en hylla i butiken. Mannen attackerade sedan människor i stormarknaden med kniven. En person dödades i attacken och ytterligare fem personer knivskars innan mannen försökte fly från platsen. Han ska då ha blivit övermannad av flera privatpersoner. Enligt polis ska ännu en person ha skadats i samband med gripandet. 

Inledningsvis letade polis efter ytterligare en gärningsman, men uppger nu att mannen tros ha utfört dådet på egen hand. 

 

LÄS MER: Borgmästare: Hat låg bakom knivattacken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.