Knivmördad hade larmat om hot

ANNONS
|

Den 16-årige pojke som är anhållen för dådet nekar.

I somras kontaktade kvinnan den ideella föreningen Tänk Om i Malmö, som arbetar mot hedersrelaterat våld. Hon hade då, enligt föreningen, brutit upp från ett påtvingat äktenskap utomlands och återvänt till Sverige, där hon upplevde ett växande hot.

–Hon var rädd och berättade att hon sov med en kniv under kudden, säger Mikael Holmén, terapeut hos Tänk Om.

Föreningen uppger sig förgäves ha tryckt på hos socialtjänsten i Landskrona om att 19-åringen borde få skyddat boende utanför kommunen. I stället knivhöggs hon till döds i måndags kväll i hyreshuset där hon bodde.

ANNONS

Tackar nej ibland

Landskrona begär nu att Socialstyrelsen och länsstyrelsen granskar hur kommunen bemöter hotade kvinnor.

–Den bild som visats i medier är omöjlig för oss att kommentera. Då vill vi i stället få till stånd en utvärdering, där man opartiskt kan titta på våra insatser, säger förvaltningschefen Annette Lindberg Mohlin.

Utan att gå in på det enskilda fallet påpekar hon att hotade kvinnor ibland tackar nej till det skydd de erbjuds.

–Många gånger slits de mellan två världar. De vill ha sin släkt och sina vänner, men även leva ett tryggt liv.

Det som hittills är känt kring knivdramat tyder på ett hedersmord, menar advokat Elisabeth Massi Fritz, specialiserad på hedersbrottslighet. I så fall, menar hon, har 16-åringen knappast agerat ensam.

–Jag hoppas att polisen ser med öppna ögon på den här förundersökningen så att man inte missar stora, väsentliga bitar. Till exempel om det finns personer i hans närhet som kanske medverkat som anstiftare eller medhjälpare, säger hon.

Nekar till brott

Men polisen avvaktar med sin bedömning.

–Det måste göras en analys av hela materialet innan vi vågar ta ställning till huruvida det är ett hedersrelaterat brott eller inte, säger spaningsledaren Tommy Lindén till SR Malmö.

Polisen fortsätter att beteckna 16-åringen som "närstående" till offret, utan närmare precisering. Han är anhållen som skäligen misstänkt och förhördes på onsdagen.

ANNONS

–Ingen förändring, han nekar till brott, säger försvarsadvokaten Urban Jansson.

Senast på fredag måste åklagaren besluta om pojken ska begäras häktad.

Hedersbrott begås för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder.

Hedern är ofta kopplad till kvinnans sexualitet och mannens kontroll över den.

Vanligen är det flickor eller unga kvinnor som utsätts för hedersbrott, men också pojkar eller män kan drabbas.

Motivet kan vara att en flicka brutit mot normer som föreskriver till exempel att äktenskap ingås i familjens intresse och att oskulden ska vara intakt till bröllopet.

Hedersbrott kan förekomma under många olika brottsrubriceringar, till exempel fridskränkning, olaga frihetsberövande, hot, ofredande, misshandel och mord.

Källor: Nationalencyklopedin, Polisen. (TT)

ANNONS