Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ARKIVBILD: TT

Knivkvinna skjuten av polis

En kvinna har blivit skjuten efter att ha gått till attack mot en polispatrull i Gnesta. Hon var beväpnad med två knivar i varje hand. Kvinnan var vid medvetande när hon fördes till sjukhus. – Poliserna går in i lägenheten och då finns det minst en kvinna där inne som reser sig hastigt upp och upp mot polisen med en kniv i vardera handen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen Södermanland.

En kvinna i 40-årsåldern ringde runt tretiden i natt in till polisen och bad dem komma till henne, utan att gå in på varför. Samtidigt hotade hon polisen.

– Hon uppfattades som påverkad och väldigt aggressiv i sin framtoning. Hon säger en del hotfulla saker mot polisen, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen Södermanland.

Senare under natten ringde en annan kvinna till polisen och berättade att 40-åringen är i hennes lägenhet med två knivar i händerna.
 

Stannar inte

När polisen kom dit resete sig kvinnan och började gå mot poliserna – med en kniv i varsin hand. Poliserna får då backa ut tillbaka mot hallen för att hon inte ska komma för nära, men trots att de uppmanade henne att stanna, fortsatte hon gå mot dem.

– Poliserna backar undan, men kvinnan går emot dem och till slut är hon så pass nära att en av poliserna uppfattar att situationen är så pass farlig att han skjuter ett skott mot kvinnan, säger Thomas Agnevik.

Skottet träffade i låret, och polisen grep kvinnan. De lade sedan ett tryckförband på skadan kvinnan fått i benet. Hon kördes sedan till sjukhus där hon fortfarande vårdas för sina skador.

Kvinnan är misstänkt för försök till dråp alternativt försök till grov misshandel.
 

Oklart om polisen gjorde rätt

Det finns ännu mycket oklarheter kring händelsen. Bland annat orsaken till varför kvinnan betedde sig hotfullt. Nu ska en åklagare utreda polisens agerande.

– Som jag får det här beskrivet så bedömer jag själv att det här en fråga om en nödvärnssituation, säger Thomas Agnevik och fortsätter:

– Det är ett påbörjat brottsligt angrepp mot poliserna och i ett sånt läge så har man ju rätt att bruka våld för att skydda sig själv. Men om det var rätt att skjuta här, det får åklagarens utredning visa. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.