Knivhögg hustrun till döds - hovrätten skärper straffet

Mannen väntade på sin hustru i ett parkeringshus i Lund. Under tiden han satt där skickade han ett sms till henne: "Jag älskar dig oerhört". När hon kom till sin bil knivhögg mannen henne till döds. Tingsrätten dömde maken till fängelse i 18 år för hustrumordet. Nu skärper hovrätten straffet och dömer mannen till fängelse på livstid.

ANNONS
|

Kvinnan hade slutat sitt jobb och var på väg till sin bil som hon parkerat i ett parkeringshus i Lund. Då fick hon ett sms av sin man:

"Jag älskar dig oerhört", skrev han bland annat.

Mannen befann sig i parkeringshuset där hustruns bil stod och när hon kom dit överföll han henne.

På en övervakningsfilm från parkeringshuset har polisen kunnat se hur mannen jagade kvinnan och hur han, när han fick tag i henne knivhögg henne flera gånger mot överkroppen.

LÄS MER: Förföljde frun och mördade henne med morakniv

Vittne jagades av knivmannen

Ett vittne hörde kvinnans skrik och såg vad som hände. Då försökte han stoppa attacken.

ANNONS

– Han försökte rädda den här kvinnan som blev mördad men blev själv attackerad. Han fick springa för sitt liv, berättade kammaråklagare Kristina Wedelsbäck i samband med att åtalet lämnades in.

När vittnet kastade sig genom ett utrymme mellan två våningsplan inne i parkeringshuset - och på så sätt kom bort från knivmannen - gick mannen tillbaka till sin fru och skar henne i halsen.

Sedan flydde han från platsen i sin bil samtidigt som han smsade sin bror: "Jag ska döda henne, förlåt mig alla, jag älskade henne".

LÄS MER: "Jag älskar dig oerhört" - tio minuter senare sker mordet

"Alldeles svart"

Mannen har erkänt att han dödade sin fru.

– Jag älskar henne, jag älskar henne fortfarande. Jag skulle aldrig skada henne. Men i den stunden blir det alldeles svart. Hon springer ifrån mig. Kvinnan jag har levt tillsammans med i tjugotvå år springer ifrån mig. Kvinnan som är mamma till mina barn. Jag trodde att hon kände mig bättre, har mannen själv sagt i förhör.

– Det var aldrig meningen att det skulle sluta på det här sättet. Jag ångrar det djupt. Jag måste erkänna det, att jag ångrar det djupt fortfarande.

LÄS MER: Mordet fångades på övervakningsfilm

ANNONS

Skärper straffet

Händelsen utspelade sig den 19 april i år. I slutet av november dömdes han till fängelse i 18 år i tingsrätten.

Han dömdes för mordet på sin fru, misshandel av flera familjemedlemmar innan mordet och grovt olaga hot för vad han gjorde mot vittnet.

Domen överklagades och nu har hovrätten skärpt straffet. Han döms till fängelse på livtid.

Han döms för mordet på frun och för misshandel av familjemedlemmarna men hovrätten ändrar brottsrubriceringen för det han gjorde mot vittnet till försök till grov misshandel.

Hovrätten skriver att frun inte ville ha kontakt med sin man efter misshandeln - men ändå "mot hennes vilja" åkte han till parkeringshuset:"Även om han då inte hade för avsikt att skada henne har han på ett förslaget sätt sett till så att hon inte kunde undvika att träffa honom på den rätt undanskymda plats där bilen stod", skriver hovrätten.

De skriver att hon inte kunde värja sig från angreppet - trots att hon försökte. De anser att mannen agerat med "stor hänsynslöshet och på ett sätt som medfört att hon varit fullkomligt hjälplös trots att flera andra personer varit närvarande." De kallar det också för brutalt och nämner den dödsångest som hon måste ha känt.

ANNONS

Att han mördat sin fru, som han varit gift med så länge och som han hade barn tillsammans med - barn som nu förlorat sin mamma - är omständigheter som enligt hovrätten gör att straffet ska skärpas. Detta tillsammans med att hon, efter att familjemedlemmarna misshandlats, inte ansåg att de kunde fortsätta leva tillsammans. Några förmildrande omständigheter finns det inte, enligt hovrätten.

ANNONS