Knivattack vid skola – tonåring skadad

En tonårspojke har skadats allvarligt i samband med en knivattack på en skola i Kristianstad. Bara sju minuter efter larmet kunde en tonåring gripas. Han anhölls senare misstänkt för mordförsök.

ANNONS
|

Två personer – en 16-årig pojke och en vuxen – har skadats i samband med knivvåld vid en skola i Kristianstad. Pojken ska vara allvarligt skadad, enligt Region Skåne.

Pojken är elev på skolan och den skadade vuxne är en man i 50-årsåldern som är lärare på skolan, uppger polisen på sin hemsida.

Bråket ska ha inträffat vid niotiden på måndagsmorgonen efter att en person beväpnad med kniv dykt upp på gymnasieskolan, rapporterar Kristianstadsbladet. Gärningspersonen ska ha försökt attackera både lärare och elever.

– Han började plötsligt hugga omkring sig i klassrummet. Vi var många som sprang ut genom en branddörr, säger en av eleverna som befann sig på skolan vid händelsen, till tidningen.

ANNONS

”Kan bli aktuellt med fler målsägande”

En tonårspojke är anhållen, misstänkt för att ha utsatt både eleven och läraren för mordförsök.

– Sju minuter efter första påringningen till polisen grips den här gärningsmannen relativt odramatiskt, säger lokalpolisområdeschef Anders Olofsson vid en pressträff.

Lokalpolisområdeschefen flaggar för att brottsmisstankarna eventuellt kan komma att utvidgas.

– Det kan bli aktuellt med fler målsägande än vad vi har i nuläget, säger han.

Flera elever blev vittnen till angreppet. Polisen vet ännu inte om dådet var planerat och inte heller om den tonåring som blev svårt skadad var en planerad måltavla.

Alice Månsson, Kristianstadbo, passerade skolan där knivattacken inträffade.
Alice Månsson, Kristianstadbo, passerade skolan där knivattacken inträffade. Bild: Sara Johari

Alice Månsson och en väninna gick förbi skolan där knivattacken inträffat. De har båda jobbat på skolor under sitt yrkesliv.

– Jag mötte ett par med en hund och vi brukar prata och helikoptern var precis ovanför. Jag sa "Vad är det nu som har hänt?" och då sa dom "Det är en knivskärning på gymnasiet däruppe", säger Alice Månsson.

Vad tänkte du då?

– Jag bara tänkte "okej då" man reagerar inte på det sättet som man kanske borde. Man lär ju sig leva med det, man vågar inte på samma sätt vara fri. Det är en ångest som ligger där.

– Jag följer debatten, jag är pensionär och vi har gott om tid. Jag har jobbat i ett av Kristianstads utanförskapsområden där det var skjutningar i somras. Jag har inget svar, säger Alice Månsson.

ANNONS

Förhördes under eftermiddagen

Vid pressträffen får Anders Olofsson frågan om den gripne genomgått radikalisering.

– Vi har inga sådana uppgifter i nuläget.

Vad som hade hänt om polisen inte snabbt hade ingripit är oklart.

– Det var inte i skedet att man förhindrade någon konkret våldshandling, men man vet ju aldrig hur den här situationen skulle ha eskalerat, säger Anders Olofsson.

Den misstänkte tonåringen förhördes under eftermiddagen. Därefter anhölls han misstänkt för mordförsök. Det är inte känt om han erkänner eller förnekar misstankarna.

Kan finnas koppling till skolattacken i Eslöv

– Vi lämnar inte ut uppgifter om vad hans inställning är, säger chefsåklagare Pernilla Åström till TT.

Hon vill inte heller uttala sig om vad ett motiv skulle kunna vara.

Enligt TV4 Nyheterna kan det finnas en koppling mellan måndagens dåd och skolattacken i Eslöv i augusti i fjol. Då knivhöggs en lärare av en 15-årig pojke. Den nu misstänkte pojken känner pojken som utförde attacken i Eslöv och förhördes som vittne i den utredningen, enligt TV4 Nyheterna.

Pernilla Åström vill inte kommentera om det kan finnas en koppling mellan händelserna.

– Vi kommer naturligtvis att kontrollera sådana uppgifter närmare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS