Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Knivattack i skola i Trollhättan

Två av den misstänkte gärningsmannens offer har avlidit efter skolattacken i Trollhättan, uppger NÄL-sjukhuset och P4 Väst. Polisen avlosssade två skott mot den misstänkte - varav ett träffade.

Läs också: Senaste uppdateringarna här

Två av den misstänkte gärningsmannens offer har avlidit efter skolattacken i Trollhättan, uppger NÄL-sjukhuset och P4 Väst. En av de döda var en vuxen man, en lärare, uppger sjukhuset på sin pressida. Nu har även en av de skadade pojkarna avlidit.

Alla offren efter knivattacken i Trollhättan är ännu inte identifierade. Enligt polisen skadades fyra elever, en vuxen och den misstänkte gärningsmannen vid attacken mot en skola i Trollhättan.

Det finns ännu inget känt motiv till dådet, uppger Tomas Fuxborg vid polisen i Västra Götaland. Polisen ska hålla förhör med elever och lärare under dagen.

Polisens senaste uppdatering klockan 14.15 är att den misstänkte har identifierats. Det är en 21-årig man. Inga övriga uppgifter lämnas för närvarande ut kring honom. Enligt polisens uppgifer gick han runt på skolan, maskerad,  och hade flera knivliknande vapen.

Till sjukhuset NÄL i Trollhättan fördes två barn med allvarliga skador. Båda opererades för stickskador. Den ene av dem har allstå nu avlidit.

Sjukhuset har gått upp i stabsläge. Det betyder att man går in i en krisorganisation.

Den 21-årige man  som misstänks för skolattacken i Trollhättan vårdas på sjukhus för de skador han fick då han sköts av polis. På grund av en eventuell hotbild bevakar polisen sjukhuset. Under torsdagen genomför polisen husrannsakan i hans hem.

Polisen uppger att man avlossade två skott mot den misstänkte - varav ett träffade.

Läs också: Lärare: "Alla är väldigt chockade och ledsna"

Läs också: Kramar om sina barn på skolgården

Anhöriga hänvisas till anhörigstöd i NU-sjukvården:

Enligt polisensåg händelseförloppet vid skolattacken ut så här:

När polisen kom till Kronans skola mötte man en vuxen man vid entrén. Han var skadad men vid liv. Han fördes till NÄL. En annan vuxen man påträffades inne i byggnaden, han var avliden.

Ytterligare två pojkar påträffas inne i bygganden. Båda är skadade och förs till NÄL.
Totalt skadade gärningsmannen fyra personer.

Polisen har påbörjat en katastrofregistrering. Anhöriga kan nå handläggare för denna registrering via polisen växel 114 14.

TTELA:s fotograf Stefan Bennhage på plats i Kronans skola berättar om fullständig kaos och kalabalik. Både ungdomar och förldrar gråter och är oroliga. De tar sig in bakom avspärrningarna.

Läs också: Föräldrar kramar om sina barn på skolgården

Ett stort antal poliser och ambulanser på plats.  Strax efter klockan tolv släpps små barn ut från skolan och möts av föräldrar, enligt TTELA:s reporter på plats. Det är många som gråter och är chockade.


TTELA:s fotograf Stefan Bennhage kom till platsen 30-40 minuter efter händelsen.


– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom stadsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT.
Det var ett stort antal ambulanser och polisbilar på plats.

Tidigare under dagen förekom uppgiften att gärningsmannen hade avlidit men den uppfiften är alltså felaktig.

Larmet om svärdangreppet kom in till SOS-alarm tio över tio på torsdagen.
Enligt de initiala uppgifterna ska angreppet ha börjat i ett kafé vid skolan eller i närheten av skolan.

På skolan går drygt 400 elever i årskurs F-9, enligt skolans hemsida. I huset finns även bibliotek, kulturverksamhet, fritidsgård och medborgarservice.

På grannskolan Lextorpsskolan hålls barnen inomhus efter dådet.

– Vi har posom-grupper på plats som ska stå för psykiskt och socialt omhändertagande. Gruppen består av sju tjänstemän, och deras uppgift är att lindra och stödja i den akuta situationen, säger Per Ivarsson, intern kommunikatör i Trollhättans kommun.

Läs också: Politiker: Nu väntar krismöte

Statsminister Stefan Löfven säger, i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida, regeringen.se:


"Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver", säger statsminister Stefan Löfven.
Statsministern åker i eftermiddag till Trollhättan för att träffa de berörda och visa sitt deltagande.

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar skriftligen skoldramat till nyhetsbyrån TT:

"Det är med stor sorg vi tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som händer i Trollhättan i dag. Attacken har avbrutits av polis och vi får löpande information om händelseutvecklingen.

Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro. Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Många elever runt om i hela vårt land kommer nu behöva mötas i sin oro och sina frågor. Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö".

Läs också: Tidigare skottlossningar och knivdåd på svenska skolor

Läs också: Senaste uppdateringarna här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.