Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Knarkplanet: Hämtade 18 kilo kokain till Sverige

Med ett privatplan flög de ner till Nederländerna. När de återvände till Sverige några timmar senare var planet lastat med 18 kilo kokain. Då slog polisen till. Nu döms alla tre till fängelse i minst sex år.

I slutet av mars hyrde en man ett privatplan från en flygklubb i södra Småland. Planet lämnades över till två andra män, en pilot och hans passagerare, som flög ner till Drachten i Nederländerna, efter att ha mellanlandat i Groningen.

Klockan 13.34 landade planet på det nederländska flygfältet. Passageraren hoppade ur planet och in i en grå minibuss som åkte in till stadens centrum.

Då var han tomhänt.

LÄS MER: Tagna på bar gärning i knarkplanet 

Kom tillbaka med mörkgrå rullväska

Femtio minuter senare kom han tillbaka. Då drog han på en mörkgrå rullväska som lastades in i det lilla privatplanet.

Planet lyfte igen och flög mot Landskrona.

Då larmades svensk polis.

– Det var information som kom från holländsk polis som hade sett det här planet på ett flygfält i Holland och omständigheterna var sådana att man kunde misstänka någon form av brottslighet så man tipsade därför svensk polis som kunde följa planet och sedan infann man sig på flygfältet dit det var på väg, har kammaråklagare Stefan Gradler sagt tidigare.

18 kilo kokain

Några timmar efter att planet lyfte från Drachten landade det i Landskrona.

Här väntade den tredje mannen, som hyrde planet. När planet landade lastades rullväskan ur planet och överlämnades till den tredje personen.

Då slog polisen till. I den mörkgrå väskan fanns 18 kilo kokain.

– Om vi säger att man får betala, bara för enkelhetens skull, 1 000 kronor gram så blir det 18 miljoner kronor. Det här kokainet var väldigt koncentrerat, 67 procent, så det kan man ju spä ut två tre gånger, har Stefan Gradler sagt och konstaterar att värdet då ökar betydligt. 

"Tagna på bar gärning"

De tre männen åtalades för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. 

Åklagaren bedömer att det rör sig om grova brott "eftersom de utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt i större omfattning och avsett en särskilt stor mängd narkotika samt utförts på ett särskilt förslaget sätt".

– Bevisläget menar jag är väldigt gott. De är i princip tagna på bar gärning, sa åklagaren inför rättegångsstarten.

De tre åtalade nekar till brott.

– Han förnekar brott. Han vet ingenting om innehållet i den här väskan, sa Sven Jernryd, som försvarar mannen som hyrde planet och tog emot väskan, inför att rättegången skulle starta.

Ytterligare en misstänkt

Gunnar Björkdal bekräftade att hans klient, passageraren, nekar till brott men i övrigt vill han inte kommentera hur hans klient förklarar det hela, som att han på bilder tagna av övervakningskameror inne i Drachtens centrum där han går och drar på rullväskan.

Idag kom domen mot de tre männen, som dömdes för bland annat grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabott samt ringa narkotikabrott. Två av männen döms till fängelse i sex år, och den tredje till sex år och tre månader.

Domen är dock bara en deldom. Ytterligare en person tros vara inblandad i kokainsmugglingen, han misstänks för att ha lämnat över knarkväskan inne i Drachten.

– Han är häktad i sin frånvaro. Vi har inte fått tag i honom än, har Stefan Gradler sagt tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.