Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Arkiv / TT

Knarkhundar ska söka igenom skola

Polisens narkotikahundar ska börja göra oannonserade besök på gymnasieskolan. Elevernas skåp kan öppnas vid misstanke.

Under höstterminen kommer Finnvedens gymnasieskola i Värnamo att få oannonserade besök av narkotikahundar, skriver Värnamo Nyheter. Enligt tidningen har en elev under våren testats positivt för narkotika och det misstänks även att knarkhandel förekommer på skolan. Åtgärden ska dock ha diskuterats under längre tid och bakgrunden är att man vill skapa en trygg miljö för eleverna. 

– Visst har vi elever som ibland testats positivt för narkotika. Men det här är mer som en förebyggande åtgärd, säger gymnasiechefen Magnus Flinck.

Får öppna låsta utrymmen

Genomsökningarna med narkotikahundar kommer börja någon gång under höstterminen och enligt Magnus Flinck troligtvis ske en till två gånger om året. Det är polisens hundenhet som genomför kontrollerna i samarbete med skolan. Hundarna kommer söka igenom skolans lokaler och är tränade att markera om de känner lukten av narkotika. 

– Man går runt i alla lokaler. Visar det ingenting så är det förmodligen rent. Är det så att man misstänker något så får man öppna låsta utrymmen.

Skolan har gått ut med information till elever och föräldrar. Eleverna ska dessutom ha gett sin tillåtelse genom det avtal som skrivs under för att kvittera ut nycklarna till skåpen i skolan. 

Elever kvar efter skoltid

Det är efter skoltid som det är tänkt att hundarna ska söka igenom skolan. En del elever brukar då fortfarande befinna sig i lokalerna.

– Det kan vara en del som sitter kvar i skolan och jobbar, säger Magnus Flinck.

Är det då det förekommer narkotika?

– Nej, det är mer att det skulle kunna finnas i stängda utrymmen. Och för att göra en förebyggande åtgärd. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.