Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under en presskonferens på fredagen höll Sveriges kommuner och regioner en pressträff om vaccinläget i landet. Det visar sig att mindre än en tredjedel av de vaccin som regionerna planerat för har kommit fram. Bild: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT
Under en presskonferens på fredagen höll Sveriges kommuner och regioner en pressträff om vaccinläget i landet. Det visar sig att mindre än en tredjedel av de vaccin som regionerna planerat för har kommit fram. Bild: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Knappt en tredjedel av utlovade vaccindoser har nått Sverige

Sveriges regioner har fram till den sista februari fått mindre än en tredjedel av den mängd vaccin som från början planerats, uppger Sveriges kommuner och regioner (SKR). Totalt har 1,1 miljoner doser levereras till regionerna hittills.

Under en presskonferens på fredagen höll Sveriges kommuner och regioner en pressträff om vaccinläget i landet. Det visar sig att mindre än en tredjedel av de vaccin som regionerna planerat för har kommit fram.

– Vi når de som ska vaccineras, men takten är lägre än vad som ursprungligen planerats, säger Emma Spak chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Totalt har regionerna fått 1,1 miljoner doser jämfört med de 3,75 miljoner doser i januari och februari som regeringen och regionerna kommit överens om i december. Enligt henne väntas allt större leveranser framöver och att den största leveransen kommer i juni.

Enligt Emma Spak är det färre doser än vad som finns personer som ska vaccineras i fas 1 av vaccinationen mot covid-19.

– Utmaningen med leveranserna är något vi delar med resten av länderna i EU, säger hon.

Samtidigt understryker Emma Spak att Sverige står sig väl internationellt när det kommer till att vaccinera de äldre.

Utmaningar i vår

Leveranserna kommer att öka under det andra kvartalet av år 2020 vilket kommer göra att regionerna har en utmaning för att alla ska kunna få sina vaccin inom rätt intervall, alltså att man ska få den första dosen och den andra dosen i rätt tid.

– Den andra utmaningen är framförhållningen. Ändringar i leveranserna av vaccin kan ändras med kort varsel, säger Emma Spak.

Vaccinmålet kan fortfarande nås där alla personer över 18 år ska kunna vaccineras första halvåret 2021 – förutsatt att inga ytterligare förseningar inträffar, enligt SKR.

Totalt är det 8,2 miljoner personer som ska vaccineras med två doser, vilket betyder att det totalt behövs minst 15 miljoner doser till regionerna.

– Det står lokaler redo och personal har anställts. Man står redo när de stora leveranserna kommer, säger Emma Spak.

LÄS MER: VGR stoppar viss vaccinering efter allergisk reaktion

LÄS MER: Nästan hälften av alla vårdcentraler i Västra Götaland utan vaccin

1,2 miljoner i veckan

Från april månad väntas vaccinleveranserna öka kraftigt och regionernas prognos är att kunna vaccinera 1,2 miljoner människor i veckan.

– De omfattande extraresurserna tas i bruk när vaccinet är på plats, säger Emma Spak.

Under torsdagen fick SKR besked att det kommer att finnas tillräckligt många doser under första halvåret för att kunna nå vaccinmålet. Men den största leveransen väntar i juni vilket innebär en utmaning för regionerna att hinna med att vaccinera alla över 18 år med två doser.

– En stor leverans i juni möjliggör inte att det kan ges vid rätt tidpunkter. Det bästa vore om de största leveranserna kom vid andra kvartalet, säger Emma Spak.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.