Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Drygt hälften, 54 procent, av Stockholmarna anser att tiggeri ska vara förbjudet medan 27 procent tycker att det ska vara tillåtet. Arkivbild.

Knapp majoritet: Förbjud tiggeri i Stockholm

Drygt hälften, 54 procent, av stockholmarna anser att tiggeri ska vara förbjudet, medan 27 procent tycker att det ska vara tillåtet. Det visar en ny undersökning från DN/Ipsos.

Detta kan jämföras med fjolårets siffror, då 55 procent var för ett förbud medan 31 procent var emot.

Fyra av tio av Stockholms rödgrönrosa väljare tycker att tiggeri ska vara förbjudet och lika många anser att det ska vara tillåtet. En klar majoritet bland allians- och SD-väljare tycker att det ska förbjudas.

- Hälften av Socialdemokraternas sympatisörer vill ha tiggeriförbud. Bland Vänsterns, Feministiskt initiativs och Miljöpartiets väljare är det en betydligt lägre andel. Det går en tydlig skiljelinje mellan S-väljare och de som röstar på de andra tre partierna i Stadshusets styrande majoritet, säger David Ahlin, analyschef på Ipsos, till DN.

Undersökningen visar att 39 procent av Stockholmarna ger pengar till tiggare. 61 procent ger inte pengar. Kvinnor ger pengar oftare än män och personer mellan 18 och 29 år ger oftare än äldre.

I Stockholms stads trygghetsundersökning svarar 27 procent av stockholmarna att de upplever att påträngande tiggeri stör ordningen i deras bostadsområden, och mest kritiska är innerstadsborna. 2014 var motsvarande siffra 24 procent.

Andelen missnöjda har ökat i alla stadsdelar utom Rinkeby-Kista, Södermalm och Skärholmen.

Ipsos har gjort 700 intervjuer med Stockholmare om huruvida tiggeri ska vara förbjudet eller inte.