Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Knape (M), här på en bild från sin tidigare period som ordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL), har åter valts till ordförande för SKL LL. Arkivbild.

Knape vill att statsbidrag inte är styrda

Den nyvalde ordföranden för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Anders Knape (M), vill se ett slut på regeringars plotter med specialriktade statsbidrag. Kommunerna vet bäst var pengar gör nytta. Finansminister Magdalena Andersson (S) tror att han får vänta.

Så länge regeringar består av flera partier kommer alla att vilja budgetförhandla fram sitt eget specialdestinerade statsbidrag, enligt Andersson.

Det kan handla om pengar till kollektivtrafik, förlossningsvård, skolsatsningar eller andra hjärtefrågor som ger partier möjlighet att peka på förhandlingsvinster.

Det är svårt att hålla presskonferenser om generella statsbidrag, konstaterar hon krasst.

- Man vill gärna stå där och ståta efter en budgetförhandling och presentera sitt eget riktade statsbidrag. Det gäller också mitt eget parti, nota bene, sade Magdalena Andersson när hon fick frågor i ämnet inför kommunpolitiker från hela landet på SKL:s valkongress.

Är ett otyg

Kongressen valde Anders Knape, nu ordförande i kommunfullmäktige i Karlstad till ordförande i SKL efter Lena Micko, kommunalråd (S) från Linköping. Knape har varit ordförande tidigare, 2007–2015, och vice ordförande sedan dess.

Knape anser, som många andra kommun- och regionpolitiker, att riktade statsbidrag är ett otyg. De kräver en massa administration och fråntar kommunerna makten över var pengarna används bäst.

- Vi ser en utveckling mot allt fler specialdestinerade bidrag och det är inte acceptabelt, säger Knape till TT.

- Vi har fått belägg för, bland annat i en utredning från Statskontoret, att det skapar ineffektivitet och att resurser går till fel saker.

Rycka upp sig

Den nygamle ordföranden bedömer inte att det blir något stort politikskifte i och med att en moderat efterträder en socialdemokrat och styrelsen får tonvikt mer åt höger.

- SKL är en organisation som bygger på konsensus. Vi har 310 kommuner och regioner som medlemmar och de styrs på många olika sätt, säger Knape.

De har också flera stora och svåra frågor att lösa, oavsett styre och plats i landet. En sådan är hur kommunerna ska bli bättre arbetsgivare, som människor vill arbeta och arbeta kvar hos, även efter att de blivit 60 och några år till.

En annan är hur personalbehovet ska täckas från första början. Och hur unga killar ska fås att utbilda sig och inse att det finns en framtid för dem i kommuner och regioner.

- Grabbarna i skolan måste vara mer på. Det är ett växande problem att killarna halkar efter. Jag har inget emot att det går bra för tjejerna, men vi måste få fler killar att lägga mer på skolan så att de kan utbilda sig vidare, säger Anders Knape.

Rättad: I en tidigare version stod det fel i faktarutan om brödtexten om antalet kommuner och regioner i Sverige.