Romina Pourmokhtari har KU-anmälts för uttalanden i Sveriges radio om den förra regeringens klimatpolitik.
Romina Pourmokhtari har KU-anmälts för uttalanden i Sveriges radio om den förra regeringens klimatpolitik. Bild: Anders Wiklund/TT

Klimatministern KU-anmäls efter intervju

Socialdemokraten Anna-Caren Sätherberg KU-anmäler klimat-och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Bakom ligger uttalanden om havsbaserad vindkraft ministern gjorde i Sveriges radio.
”Vi har anmält klimatministern för att hon far med osanning”, skriver Anna-Caren Sätherberg i ett mejl till GP.

ANNONS
|

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) intervjuades i Sveriges radio i måndags efter en presskonferens där Socialdemokraterna och Centerpartiet kritiserat regeringens klimatpolitik.

Oppositionspartiernas kritik kom i sin tur efter att regeringen fått svidande kritik i och med en ny rapport från Klimatpolitiska rådet. Bland annat konstaterade rådet att regeringens klimatpolitik kommer att öka utsläppen av växthusgaser.

I intervjun ställer klimatministern vissa retoriska frågor om den förra regeringens arbete med vindkraft och kärnkraft.

Hon säger bland annat: ”Varför anlände jag till ett regeringskansli med havsbaserade vindkraftparker ansökningar som ligger på hög där man inte gjort någonting för att skynda på tillståndsprocesser? Och varför har man ägnat de senaste åtta åren åt att montera ner kärnkraften när vi tvärtom behöver bygga ut den”.

ANNONS

”Trött på osanningar”

Det är just de påståendena som fått socialdemokraten och riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg att nu anmäla Romina Pourmokhtari till riksdagens konstitutionsutskott, KU, något Expressen tidigare rapporterat om.

”Vi har anmält klimatministern för att hon far med osanning. Regeringen använder sig systematiskt av lögner och trumpiska metoder om politiska motståndare i stället för att ta ansvar för sin egen politik”, skriver Anna-Caren Sätherberg i ett mejl till GP, via sin pressekreterare.

Det är Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg som skickat in anmälan.
Det är Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg som skickat in anmälan. Bild: Ali Lorestani / TT

I sin anmälan, som GP tagit del av, lägger Anna-Caren Sätherberg skulden på de borgerliga partierna i frågan om varför havsbaserad vindkraft dröjer. Hon hänvisar till att de, tillsammans med Sverigedemokraterna, röstade ner ett S-lett förslag om att ”förenkla arbetet med kommunernas del i processen”, det så kallade kommunala vetot.

”Det är fullständigt befängt att påstå vi inte har gjort någonting för att skynda på tillståndsprocesser för havsbaserad vindkraft. Klimatministern har en rad olika förslag utredda och klara att sätta i gång med när helst hon vill. Samtidigt vill regeringsunderlagets största parti sätta stopp för utbyggnaden av vindkraft och till och med nedmontera befintlig sådan. Då blir det kanske bekvämare för klimatministern att skylla på oss socialdemokrater i stället för att skrida till verket”, skriver Anna-Caren Sätherberg i sitt mejl.

ANNONS

I frågan om kärnkraft hävdar Anna-Caren Sätherberg i sin anmälan att verken stängdes på grund av ”kommersiella överväganden”.

Pourmokhtari: ”Är de beredda att ändra sig?”

I ännu ett mejl svarar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, via sin pressekreterare, på Sätherbergs kritik.

”Det är uppenbart att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet ägnat de senaste åtta åren åt att kraftigt försvåra för kärnkraften som energislag istället för att bygga ut all svensk fossilfri energi, vindkraft och kärnkraft. Socialdemokraterna vill distrahera från detta med politiskt spel istället för att ge det svenska folket besked. Är de beredda att ändra sig och stå bakom ny svensk kärnkraft?”, skriver Romina Pourmokhtari i mejlet.

Klimatministern har KU-anmälts vid ett tidigare tillfälle. Då gällde det den slopade klimatbonusen för elbilar. Även då var det en socialdemokrat som stod bakom anmälan, men den gången var det Patrik Björck, ledamot i skatteutskottet.

Han menade att regeringen vilselett befolkningen genom att berätta att de skulle slopa bonusen, innan ett sådant beslut officiellt fattats.

LÄS MER:Flera stora vindkraftparker kan byggas utanför västkusten

LÄS MER:S KU-anmäler ministern för indragen elbilsbonus

LÄS MER:Regeringens politik kommer att öka utsläppen

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS