Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Under fredagen planerades manifestationer i över hundra svenska städer för uppmärksamhet kring klimatfrågan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klimatmanifestationer över hela landet

Klimatoron samlar svenskar från norr till söder under fredagen.

Under fredagen planerades manifestationer i över hundra svenska städer för uppmärksamhet kring klimatfrågan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det var 88 från början, 101 i går och nu i morse blev vi 104, så det sprider sig snabbt, säger Pia Björstrand, talesperson för organisationen Klimataktion.

Tonårsinspiration

Folksamlingarna är delvis inspirerade av 15-åriga Greta Thunbergs uppmärksammade skolstrejk för klimatet. En strejk som tonåringen genomför varje fredag utanför Riksdagshuset i Stockholm.

- Alla kan inte vara med varje fredag så det här är ett sätt att samla kraften och göra en fredag speciell, säger Pia Björstrand.

I Umeå samlades ett 20-tal personer utanför stadshuset för att manifestera för klimatet. Lena Tengnér var en av de som närvarade. Hon lämnade också över ett förslag till Carin Nilsson (S), ledamot av kommunstyrelsen. Förslaget innehöll bland annat ett förslag till kommunen om att upprätta en klimatomställningsplan.

- Jag är djupt oroad över vad som händer, och att de åtgärder som vidtas går för långsamt. Det finns alltför många som förtränger problemen och lever som att de inte fanns, säger Lena Tengnér.

FN-möte i Polen

Manifestationerna i landet syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Om två dagar samlas ledare från världens alla hörn för FN:s klimatkonferens i polska Katowice. Tanken är att nationerna ska enas om hur Parisavtalet från 2015 ska kunna genomföras mer i detalj än i de mer övergripande formuleringarna som existerar nu.

- Jag tycker att det har varit mycket snack och lite hockey från politikerna, säger Pia Björstrand.

Greta Thunberg kommer att delta vid klimatkonferensen, där hon bland annat ska hålla tal, medverka i paneldiskussioner och träffa FN:s generalsekreterare António Guterres.