Märta Stenevi vann partisekreterarstriden i Miljöpartiet förra året, trots att hon inte var valberedningens kandidat. Nu vill hon bli språkrör. Arkivbild.
Märta Stenevi vann partisekreterarstriden i Miljöpartiet förra året, trots att hon inte var valberedningens kandidat. Nu vill hon bli språkrör. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery / TT

Klimatet i skuggan i språkrörsrace

Fem kandidater har sagt ja till att bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Ingen av dem profilerar sig främst på klimatpolitik. I stället lyfter de fram rättvisefrågor som viktiga för partiet.

ANNONS

På tisdag den 29 september går tiden ut för att nominera kandidater till nytt språkrör i Miljöpartiet. Hittills har riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine sagt att de vill ta över efter Isabella Lövin, precis som jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och partisekreterare Märta Stenevi.

– Men det kan bli fler än de fem som har gått ut offentligt, säger valberedningens ordförande Katrin Wissing.

Pratas om Stenevi

Många miljöpartister som TT talat med vill avvakta utfrågningarna av kandidaterna innan de definitivt bestämmer sig för en kandidat. Men det talas mycket om Märta Stenevi, bland annat sägs att hon har en rak och tydlig ledarstil, kan entusiasmera, har stort nätverk efter många resor till lokalföreningar i landet och så lyckades hon bli vald till partisekreterare i fjol, trots att hon inte var valberedningens kandidat.

ANNONS

Men många nämner också Åsa Lindhagen som en person med bra ställning i partiet.

När kandidaterna har gått ut och meddelat sina kandidaturer har de lyft fram att de vill driva olika rättvisefrågor – för större social rättvisa, mänskliga rättigheter i stort och för människor på flykt. Ingen har låtit som Greta Thunberg.

De miljöpartister som TT talat med tycker att det viktigaste är att ett av språkrören har en stark klimatpolitisk profil och förutsätter att biologen Per Bolund nu tar ett stort kliv framåt. Att han lämnar kostymerna på finansdepartementet och tar över som klimat- och miljöminister.

På förra partikongressen gick frågor om social rättvisa som en röd tråd genom debatterna. Då hade valanalysen visat att väljarna inte tyckte att MP är ett parti som förstår vanligt folk. Det tog hårt och partiet beslutade sig för att ta fram mer politik på området.

– Jag vill ha en väldigt värderingsdriven person, som har en profil som är fokuserad på rättvisefrågor, och framför allt mänskliga rättigheter, säger Grön Ungdoms språkrör Aida Badeli.

Jobbiga frågor framöver

Tiden i koalitionsregeringen med Socialdemokraterna har kantats av smärtsamma beslut för MP. Snart ska regeringen avgöra om oljeraffinaderiet Preem ska få bygga ut i Lysekil och hur den framtida migrationspolitiken ska se ut. Båda frågorna har satt i gång diskussioner om det är värt att sitta kvar i regeringen, om besluten skulle gå tvärs emot MP:s linje.

ANNONS

– Jag tycker att språkrörskandidaterna behöver säga vad de tycker i migrationsfrågan och om Preem, och vad de vill göra om det skulle bli ett utfall som vi inte kan stå bakom, säger Aida Badeli.

Att kandidaterna liknar varandra så mycket sakpolitiskt kan bli ett problem, tror statsvetaren Niklas Bolin på Mittuniversitetet.

– Det gör att de också kan stjälpa varandra genom att ta röster från varandra. Då kan den kandidat som sticker ut ha en fördel, säger han.

Och en av kandidaterna sticker ut. Det är Rebecka Le Moine, nu partiets talesperson för biologisk mångfald. Hon anser att ett av språkrören ska stå utanför regeringen för att kunna vara mer radikal. Hon vill också att partiet ska vara mer systemkritiskt och lyssna mer på aktivister.

Stöd bland naturnördar

Flera säger att Le Moine har en stark ställning bland vissa i partiet, särskilt bland unga och dem som någon kallar "de riktiga naturnördarna", och hon lyckades kryssa sig in i riksdagen genom personröster.

Statsvetaren Niklas Bolin vill dock inte peka ut någon solklar favorit redan nu.

– Miljöpartiet är Miljöpartiet. De har en historia av att en favorit inte alltid vinner och valberedningens förslag går inte alltid segrande ur striden, säger Bolin.

Han påminner om att en nästan helt okänd kommunpolitiker från Växjö, Magnus P Wåhlin, oväntat fick en tredjedel av rösterna när Per Bolund valdes till språkrör. Och att en viss Peter Eriksson 2002 meddelade sin kandidatur samma morgon som kongressen startade, och blev vald.

ANNONS

Maria Davidsson/TT

Rebecka Le Moine vill bli språkrör och tycker att partiet behöver bli mer systemkritiskt. Ena språkröret bör inte sitta i regeringen, tycker hon. Arkivbild.
Rebecka Le Moine vill bli språkrör och tycker att partiet behöver bli mer systemkritiskt. Ena språkröret bör inte sitta i regeringen, tycker hon. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery / TT
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är en av dem som vill bli nytt språkrör efter Isabella Lövin. Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen är en av dem som vill bli nytt språkrör efter Isabella Lövin. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma / TT
Janine Alm Ericson, gruppledare i riksdagen, kandiderar till jobbet som nytt språkrör i MP. Arkivbild.
Janine Alm Ericson, gruppledare i riksdagen, kandiderar till jobbet som nytt språkrör i MP. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer / TT
Annika Hirvonen är MP:s migrationspolitiska talesperson. Hon vill nu bli nytt kvinnligt språkrör. Arkivbild.
Annika Hirvonen är MP:s migrationspolitiska talesperson. Hon vill nu bli nytt kvinnligt språkrör. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist / TT

Fakta: De vill bli nytt språkrör

Janine Alm Ericson: riksdagsledamot sedan 2014, från Alingsås. Är gruppledare för MP i riksdagen, har tidigare varit ekonomisk-politisk talesperson.

Annika Hirvonen: riksdagsledamot sedan 2014, från Sundbyberg. Gruppledare i riksdagen och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor.

Rebecka Le Moine: riksdagsledamot sedan 2018, från Linköping. Talesperson för biologisk mångfald. Fick Världsnaturfondens (WWF) utmärkelse Årets miljöhjälte 2017.

Åsa Lindhagen: jämställdhetsminister sedan 2019, från Stockholm. Riksdagsledamot 2018–2019, socialborgarråd i Stockholm 2014–2018.

Märta Stenevi: partisekreterare sedan 2019, från Malmö. Stadsbyggnadskommunalråd i Malmö 2016–2018, regionråd i Skåne 2014–2016.

Fakta: Så väljs språkröret

Tiden för att nominera kandidater till nytt språkrör i Miljöpartiet går ut på tisdag, den 29 september.

Onsdagen den 7 oktober ska valberedningen presentera en lista över alla kandidater som ställer upp. Därefter blir det tre digitala utfrågningar av kandidaterna för medlemmarna och en fjärde utfrågning, den 12 november, där även medier och andra intresserade får vara med.

Efter utfrågningarna presenterar valberedningen sin kandidat. Valet sker sedan på en digital extra kongress den 31 januari nästa år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS