Greenpace kräver att regeringen stoppar importen av rysk fossilgas.
Greenpace kräver att regeringen stoppar importen av rysk fossilgas. Bild: Greenpeace

Klimataktivister stoppade fartyg med rysk fossilgas

Klimataktivister från Greenpeace stoppade ett fartyg i Nynäshamn från att pumpa i land rysk fossilgas under torsdagen – både på land och i vattnet.
Polisen har nu skrivit en anmälan om olaga intrång.

ANNONS
|

Det var rörigt vid terminalen i Nynäshamn under torsdagsförmiddagen. Klimataktivister från Greenpeace Norden hade intagit vattnet med kajaker och en segelbåt för att fartyget Coral Energy inte skulle kunna lägga till och pumpa i land rysk gas.

Flera personer klättrade upp i kranar på terminalen som används för att lossa gasen från fartyget, skriver Greenpeace Norden i ett pressmeddelande.

– Att rysk fossilgas fortfarande tillåts flöda in till Sverige, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt, säger Karolina Carlsson, kampanjledare på Greenpeace.

Aktionen var inte godkänd av polisen och klimataktivisterna fick en befallning om att lämna området. Men det var en order som inte Greenpeace inte följde.

ANNONS

Polisen har nu gjort en anmälan om olaga intrång. Om någon har omhändertagits är oklart.

Kräver stopp på rysk fossilgas

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har svenska hamnar, och inte minst terminalen i Nynäshamn, fortsatt tagit emot flytande fossilgas till ett värde av omkring 1,7 miljarder kronor från det ryska oljebolaget Gazprom och gasproducenten Novatek, menar Greenpeace.

Syftet med aktionen är att få regeringen att fatta ett beslut om ett omedelbart stopp för importen av rysk fossilgas.

– Vi vet att alla fossila bränslen från Ryssland finansierar kriget. Riksdagen har gett regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Magdalena Anderssons skyldighet att agera på detta, säger Karolina Carlsson.

LÄS MER:Kajak välte – klimataktivister i vattnet

LÄS MER:Klimataktivister blockerade trafiken på Linnéplatsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS