Klas Friberg avgår som Säpochef

Säpochefen Klas Friberg avgår av privata skäl, efter tre och ett halvt år på posten. Nu tar den biträdande chefen Charlotte von Essen över.
– Klas Friberg har varit Säkerhetspolisens chef under en väldigt utmanande tid och har gjort det väldigt bra. Det finns inga konflikter i detta, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS
|

På torsdagen kallade inrikesminister Mikael Damberg (S) till pressträff med anledning av ett regeringsbeslut.

Då kom det fram att Klas Friberg valt att lämna rollen som Säpochef. Detta av privata skäl.

Hans förordnande skulle ha gått ut 29 februari 2024 men nu avgår han alltså i förtid, den första oktober.

”Gedigen erfarenhet”

I stället är det Charlotte von Essen som tar över rollen, hon blir därmed den första kvinnan på posten någonsin. Hon har jobbat tätt intill Friberg de senaste åren, då som biträdande chef.

– Det är både med stolthet och ödmjukhet jag tackat ja till att bli ny säkerhetspolischef, säger von Essen.

ANNONS

Mikael Damberg poängterar att han känner sig trygg med valet.

– Hon har gedigen erfarenhet av styrning av offentlig förvaltning, juridik, men framför allt har hon haft en resa tillsammans med Klas Friberg på Säkerhetspolisen som gör att hon är mycket väl lämpad för det här uppdraget, säger han.

Hot från islamister och högerextrema

Enligt Mikael Damberg ligger det ingen konflikt bakom Klas Fribergs beslut om att lämna i förtid. Han menar att regeringen är mycket nöjd med det arbete Friberg gjort och att han ansvarat för ett stort förändringsarbete inom Säkerhetspolisen, mot ett modernare arbetssätt med fler nya brottsbekämpande verktyg, inte minst lagstiftning på det digitala området.

Inrikesministern menar att säkerhetshoten mot Sverige har förändrats, vilket påverkar Säkerhetspolisens arbete. Han nämner både en ökad aktivitet från främmande makt, men också ett förhöjt terrorhot från extrema grupper, såväl islamister som högerextrema.

– Säkerhetspolisen är medveten om att de har en utmanande värld att hantera, säger Damberg.

Polisförbundet beklagar

Polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar Fribergs avhopp i ett pressmeddelande och kallar det ”ett tråkigt besked”.

– Klas Friberg har varit en uppskattad Säpo-chef som har bidragit till flera framgångar för sin myndighet. Även jag personligen kommer att sakna våra möten.

Samtidigt välkomnar hon den nya chefen Charlotte von Essen och slår fast att ”med henne har Säkerhetspolisen fått en ytterst kompetent efterträdare”.

ANNONS

LÄS MER:Klas Friberg ser fram emot jobbet som säkerhetspolischef

LÄS MER:Säpochefen: ”Tycker man ska vara vaksam”

Varit polischef i Väst

Klas Friberg hade 27 år inom polisen, de sista åren som polischefen i region Väst, bakom sig när han 2018 gick över till Säkerhetspolisen för att leda arbetet med att skydda Sveriges demokratiska system, den nationella säkerheten och medborgarnas fri- och rättigheter.

– Det är en utmaning och en möjlighet att få lära mig ett nytt ämnesområde. Samtidigt betyder betyder det att jag tar på mig ett stort ansvar i det viktiga arbete som Säpo har, sa han i en intervju med GP.

LÄS MER:Första kvinnan utsedd till Säpochef

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS