Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Klart att vi dricker mer på sommaren"

Grebbestad: Fem norska killar, äntligen lediga från jobbet på oljeriggarna i Nordsjön, dukar till fest i båten. Grebbestad lockar med billigt öl och vin och bästa plats vid bryggan.
Strax före stängningsdags en julikväll utanför Systembolaget i Grebbestad är det dock lugnt. En och annan släntrar ut med en låda vin i handen eller kanske en mindre påse som det klirrar om. Trots att juli är den månad då butiken säljer mest alkohol. Förra året i juli såldes 20 924 liter. På tio år har försäljningen i juli ökat med 40 procent.

Butiksföreståndare Alexander Johansson har tredubblat personalstyrkan över sommaren men den här dagen hålls bara två kassor öppna. Bag-in-box och öl är det som säljs mest.

Även på campingplatserna och i båthamnen är det stilla. Kanske är det lugnet före stormen. Till helgen hålls den återkommande Karnevalen i Grebbestad som brukar dra många festglada besökare.
Längst bort på en av campingplatserna utanför samhället står en bil med öppna dörrar. Musiken strömmar ut över tält och fyra glada ungdomar från Lidköping. De tänker stanna några dagar och har med sig öl, cider och Baccardi hemifrån. En del är köpt på Systembolaget, annat har inhandlats via ett telefonnummer och är troligen från Tyskland. En tusenlapp har de nog betalat totalt.

- Klart att vi dricker mer på sommaren än annars. Nu är man ju ute mer och ledig och vill gärna ha lite extra kul, säger Viktor Karlqvist och Sebastian Larsson.
På samma camping sitter familjen Jensen från Fredrikstad i Norge som har återvänt till Grebbestad varje sommar i 30 år. För dem är det lönsamt att handla alkohol i Sverige. Även för de nyfunna vännerna Kjell Pettersen och Violet Jonsson, är det billigare att handla sprit utomlands. De reser till Eckerö på Åland och bunkrar upp inför semestern.

- Ska jag säga varför jag dricker en tisdagskväll som i kväll, något som jag aldrig skulle göra en vanlig arbetsvecka? Jo, för i morgon kan jag sova länge och det gör inget om jag är lite dåsig. Och så träffar man ju så mycket trevligt folk, säger Kjell Pettersson från Sandviken och skakar hand med sina nya sommargrannar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.