<b>Billiga kläder</b> Jörgen Jeppsson uppskattar att cirka 50 kunder handlar i Röda korsets butik vid Brunnsbotorget  varje dag.
Billiga kläder Jörgen Jeppsson uppskattar att cirka 50 kunder handlar i Röda korsets butik vid Brunnsbotorget varje dag.

Klädbistånd omstritt ämne

ANNONS
|

GP:s Sifoundersökning som publicerades i går visar att tre av fyra svenskar skänker kläder de inte längre använder till välgörande ändamål.

Artikeln väckte stort gensvar hos läsarna, bland annat reagerade ett flertal på författaren och vänsteraktivisten America Vera-Zavalas uttalande om att vår benägenhet att skänka kläder omöjliggör inhemsk produktion i mottagarländerna. Hon säger också i artikeln att agerandet är "ett förbannat dåligt sätt att rena sitt samvete".

En del läsare ifrågasätter också hjälporganisationernas ärlighet. En man, som vill vara anonym, säger att det är naivt att tro att kläderna vi skänker ges bort, även om så sägs.

- Det pågår en global handel med begagnade kläder där de säljs vidare efter det att vi skänkt dem.

ANNONS

Mannen har via sitt arbete kommit i kontakt med flera hjälporganisationer och hjälpt dem med till exempel dokumentation kring klädleveranser. Den insyn han då fick gör att han säger att välgörenhetsbranschen är en affärsrörelse likt andra.

- Vulgärt uttryckt tror vi som skänker våra kläder att de delas ut till nakna människor i tredje världen. Så är det inte. Och nästa problem är att kläderna som säljs vidare till låga priser påverkar den inhemska marknaden negativt.

Att hjälpen skadar mer än den hjälper är det flera som anser, men det finns också de som säger precis tvärtom. I enkäten här nedanför följer en del av de åsikter som GP tog del av under gårdagen.

ANNONS