Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kinesiskt porslin kan göra dig rik.

Kinesiskt porslin kan göra dig rik

Reste dina släktingar i Kina under tidigt 1900-tal? Har du porslin med ett kejserligt sigill som står och dammar någonstans på vinden? I så fall kan du ha en dyrgrip i din ägo – och bli mångmiljonär.

I Sverige finns en hel del kejserligt porslin och föremål med kejserlig proveniens från Kina. Anledningen är att många svenska ingenjörer reste till Kina i början av 1900-talet för att bygga upp landet efter kejsardömets fall.

Vill köpa tillbaka kulturarvet

När de skulle resa hem tog de med sig många föremål till Sverige. Svenska diplomater och missionärer i Kina gjorde samma sak.

- Samtidigt i Sverige var dåvarande kronprinsen, som blev Gustav VI Adolf, jätteintresserad av det här och bildade Kinaklubben. Hela svenskt näringsliv följde hans trend att samla på kinesiskt, säger Cecilia Nordström, specialist på asiatisk keramik och konsthantverk vid Bukowskis.

I dag finns en köpstark över- och medelklass i Kina som vill köpa tillbaka sitt kulturarv.

- Då kommer de till Sverige. De har upptäckt skattkammaren som finns här. Det blir enorma priser.

Det som utmärker detta värdefulla kinesiska porslin är dess märkning med den regerande kejsarens sigill, något som fungerade som ett slags datering.

- Det som är extra dyrbart är om det är en 1700-talsvas som dessutom bär kejsarens sigill eller namn.

Kräftfat gav 5,4 miljoner

Föremålens värden varierar. På 1980-talet värderades ett kinesiskt fat, som ägarna använde som kräftfat, till 5,4 miljoner kronor. Förra året värderade Bukowskis en borrad kinesisk vas till 750 000 kronor.

- Den hade använts som lampa. Föremål i helt perfekt skick kostar flera miljoner, säger Cecilia Nordström.

Hon tror att det är vanligt att människor i Sverige har dessa dyrbara föremål hemma hos sig utan att veta om det.

- Man ärver, föremål går i generationer. Vi har inte haft krig här på länge och man har ställt undan saker i skåp och på vinden.

- Det finns mer än vad man tror i folks hem.