Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På en radarbild från ett tyskt institut ser man rymdstationen Tiangong 1 störta ned mot jorden. Nedslaget beräknas ske någon gång mellan söndag och måndag.

Kinesisk rymdstation störtar mot jorden

Den uttjänta kinesiska rymdstationen Tiangong 1 är på väg att störta efter sju år i rymden. Inom ett dygn väntas "Himmelska palatset", som rymdstationen heter på kinesiska, återvända in i jordens atmosfär. Det är dock oklart var.

Tiangong kan nå en hastighet på över 26 000 kilometer i timmen under nedslaget innan den splittras, förutspår kinesiska rymdlaboratoriet CMSEO. Men det finns ingen anledning till oro, meddelar man.

Den övergivna, åtta ton tunga rymdstationen kommer enligt kinesiska myndigheter inte att orsaka någon skada, men kommer att kunna ses som ett spektakulärt himlaspel liknande en meteorsvärm. Var rymdskrotet från Tiangong slår ned är oklart, men europeiska rymdmyndigheten ESA spår att det kan röra sig om ett område från Nya Zeeland till de västra delarna av mellersta USA.

Tiangong sköts upp i september 2011, ett viktigt första steg i att bygga upp ett kinesiskt rymdprogram, och var till en början tänkt att användas under två år. Planen var att återinträdet i jordatmosfären skulle ske kontrollerat, men sedan Tiangong slutade fungera 2016 har rymdentusiaster världen över sett fram emot dess spektakulära dödsfärd.

Kinesiska myndigheter tonar dock ned kommentarer från bland andra ESA om att man förlorat kontrollen över rymdstationen.