Den kinesiska Right Livelihood-pristagaren Guo Jianmei kommer inte till Sverige för att ta emot sitt pris. Arkivbild.
Den kinesiska Right Livelihood-pristagaren Guo Jianmei kommer inte till Sverige för att ta emot sitt pris. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/AP/TT

Kinesisk pristagare kommer inte till Sverige

ANNONS

Den kinesiska juristen Guo Jianmei kommer inte till Sverige för att ta emot Right Livelihood-priset, rapporterar Ekot. Hon kommer inte heller att komma till något av stiftelsens andra inplanerade evenemang i Berlin, Zürich och Genève.

Ekot hänvisar till en källa med insyn i ärendet som uppger att Guo Jianmei belagts med utreseförbud av de kinesiska myndigheterna. Right Livelihood-stiftelsen vill inte kommentera uppgiften.

– I samband med att vår pristagare informerade oss att hon inte kommer har hon också meddelat oss att hon inte vill att vi kommenterar det ytterligare. Hon har informerat oss om att hon inte kan komma och det är det vi får hålla oss till, säger kommunikationschefen Johannes Mosskin.

ANNONS

Guo Jianmei tilldelas priset för att ha hjälpt tusentals kvinnor med kostnadsfri juridisk rådgivning, och för att ha "pekat på könsdiskrimineringen i det juridiska systemet och bidragit till ökad medvetenhet kring jämställdhet i Kina".

ANNONS