Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Baconnivåerna i de svenska butikerna har sjunkit under året.
Baconnivåerna i de svenska butikerna har sjunkit under året. "Det är ansträngt läge", säger Tobias Rydergren, presschef på Coop, om situationen. Bild: TT/Privat

Kinesisk pest påverkar svenska bacontillgången

Tillgången på bacon har minskat i de svenska matvarubutikerna under det senaste året. På sina håll har det resulterat i tomma butikshyllor.
Orsaken står till stor del att finna i Kina.

"Det råder stor brist på bacon i alla dess former". Så står det på en lapp i den butikshylla där det vanligtvis ligger bacon i en skånsk butik. Något som har uppmärksammats på Twitter.

Men det är inte bara Skåne som är drabbade av baconbrist. Läget är liknande över hela landet, även om det det sällan går så långt som att butikshyllorna gapar tomma, enligt Tobias Rydergren, presschef på Coop.

– Det är ansträngt läge. Det är någonting som vi har informerat vårt team av inköpare om, säger han.

Bild från en ICA-butik i Limhamn, utanför Malmö, tagen 20 oktober. Bild: Anders Lagerfjärd
Bild från en ICA-butik i Limhamn, utanför Malmö, tagen 20 oktober. Bild: Anders Lagerfjärd

Claes Salomonsson, presschef på Axfood som bland annat driver matvarukedjorna Willys och Hemköp, har en liknande bild av situationen.

– Det finns bacon att köpa i våra butiker, så kunderna märker ingen skillnad. Däremot har svinpesten i Kina skapat problem både i Europa och i Sverige på tillgången av fläskråvara som gjort att såväl efterfrågan som priserna gått upp. Vi kör därför till exempel inga kampanjer på fläskkött just nu, säger han.

LÄS MER: Svensk grisnäring knäar – trots fläskbristen

Torka bidrar till problemet

Anledningen till den minskande tillgången på bacon står alltså till stor del att finna i Kina, menar de personer i livsmedelsbranschen som GP har pratat med.

Den kinesiska grisuppfödningen har nämligen drabbats av afrikansk svinpest och tvingats till masslakt. Produktionen ska ha minskat med omkring 20 procent. Även andra länder i Sydostasien har drabbats av smittan. Även om svenska butiker inte köper in fläsk från Kina skapar det en brist som påverkar även dem.

Tobias Rydergren på Coop listar ytterligare två orsaker till att tillgången på griskött minskat i Sverige.

– Sammanfattningsvis handlar det om svinpest, handelskriget mellan Kina och USA och den svenska torkan som gör att det är brist både på importerat fläsk och en mindre andel svensk kött. Torkan förra året innebar färre grisar till slakt.

Enligt Scan har tillgången på gris i Sverige gått ner med mellan tre och fyra procent under året samtidigt som importen minskar.

Mats Heljestrand, kategoriansvarig kött på Ica, skriver i ett mejl att "det råder en viss brist på svenska grisar bland annat till följd av förra årets torka".

– Detta i kombination med en del leverantörsproblem och mindre störningar i baconproduktionen har gett lite sämre tillgång på enskilda artiklar av bacon i butik.

Han tror att den ansträngda situationen snart är över.

– Men att säga att det är baconbrist är att överdriva och vi tror med största sannolikhet att tillgången på griskött kommer återgå till det normala senast i början på 2020.

Julmaten påverkas dock inte, enligt Scan. Det ska finnas tillräckligt med skinka, korv och köttbullar meddelar företagets kommunikationschef Ylva Swenzén via mejl.

LÄS MER: Bönderna ilskna efter "spola mjölken"-kampanj

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.