Kinesisk kritik mot svensk spiondom

ANNONS
|

Kinas regering förnekar att den skulle ha varit inblandad i något flyktingspionage mot uigurer i Sverige. Den kallar måndagens dom mot en 62-årig man i Stockholm för "nonsens".

-Denna typ av kritik mot Kina är rent nonsens och har dolda motiv, sade enligt Reuters det kinesiska utrikesdepartementets talesman Qin Gang vid en presskonferens i Peking på tisdagen.
-Kinas diplomatiska representationer och deras tjänstemän följer Wienkonventionen. Vi anser att relationerna med Sverige är viktiga och vi tror att de bilaterala banden, enligt principerna och ömsesidig nytta och respekt, kan utvecklas lugnt och stabilt. Detta kräver hårt arbete på båda sidor, särskilt när det gäller att hantera meningsskiljaktigheter och känsliga frågor, tillade talesmannen.

Den dömde mannen, som är svensk medborgare och själv uigur, dömdes av Stockholms tingsrätt till fängelse i ett år och fyra månader för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Denna ska enligt domen ha bestått i att han utforskat den uiguriska kolonin i Sverige och berättat för kinesiska myndigheter om bland annat hälsotillstånd och andra personliga förhållanden hos exiluigurer. Han ska också ha rapporterat om uigurer i Norge, Tyskland och USA och infiltrerat exiluigurernas högsta politiska ledning, World Uyghur Congress.

ANNONS

Uppgifterna gav han i Stockholm till en kinesisk underrättelseagent, som påstod sig vara journalist och till en kinesisk diplomat.

ANNONS