Kinberg Batra måste prestera – nu

ANNONS
|

Partisekreteraren Tomas Tobé tar ett kliv till vänster och ställer sig bredvid talarpulpeten. Han sjunker ihop. Lättad. Publiken applåderar ju faktiskt – om än inte ohämmat – han har sitt livs svåraste tal är bakom sig.

En moderatpolitiker jag möter i korridoren efteråt konstaterade, med viss förvåning i rösten, att det ju faktiskt var ganska bra. Det var moderatpolitik. Kärnfrågorna.

Själv säger Tomas Tobé att partiet är inne i ett tufft läge och att det kommer att blåsa snålt ett bra tag. Det är inget ett enskilt tal ändrar på.

Det är ingen hemlighet att partiledningen har varit inför enorm press inför Sverigemötet i Karlstad. Väljarstödet har sakta hackat sig nedåt sedan förra våren och efter det att Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med Sverigedemokraterna har det snaraste handlat om ett fritt fall.

ANNONS

Läget är inte helt enkelt för partifolket heller.

Många av dem hade pressat på för den nya hållningen till SD – det gör det svårare att tycka att det är den politiska kursen det är fel på. Alltså måste det handla om ledningen.

Å andra sidan är de flesta medvetna om att Anna Kinberg Batra inte kom in vid ett helt lätt tillfälle. Med decemberöverenskommelsen var utrymmet för att bedriva aktiv oppositionspolitik begränsat – samtidigt som kraven på förnyelse var gigantiska.

Men politik är jakt mot rörligt mål, där det inte går att skylla på gamla svårigheter hur länge som helst. Och här i Karlstad finns 1500 förtroendevalda från hela landet, och de vet att de kan förlora viktiga poster om inte detta vänder snart.

Den logiska följden blir att den ledare som inte kan visa vägen ur krisen mycket snart kan vara utan jobb.

Detta vet förstås Tomas Tobé när han från talarstolen säger att det alltid måste löna sig att arbeta, ondgör sig över Stefan Löfvens skattehöjningar – och får det att låta som att det kamelcenter i Angered som GP rapporterat om är ett lokalt S-projekt och inte ett privat initiativ.

Om han nämnt att det inte bara är Göteborgs stad, utan dessutom Moderatledda VG-regionen som puttat in pengar, hade applåderna kanske dämpats något. Men här handlar det om att slå an rätt strängar.

ANNONS

Han hyllar oförbehållsamt det arbete moderata lokalpolitiker gör och säger att de måste hålla ihop. Detta kan de bara lösa tillsammans. Det låter nästan som en bön om att få vara kvar.

Men mest av allt talar Tomas Tobés om hur illa läget är i Sverige. Otryggheten breder ut sig och respekten för lag och ordning är obefintlig. Han lovar att avskaffa straffrabatten för unga och att öka antalet poliser till 25000 år 2025.

Så mycket mer konkret blir det inte. Det ber han att få återkomma till när arbetsgrupperna är klara.

Och det räcker så. Fler än Tomas Tobé själv är lättade efteråt. Folk i korridoren är rentav hyggligt nöjda: det var kärnfrågorna och tillbaka till rötterna.

Samtidigt: det kanske inte är rötterna som leder framåt. Det är inte mer av samma sak som lockar tillbaka väljarna.

Frågorna om vart partiet är på väg kvarstår. En partisekreterare kan möjligen komma undan genom att elda massorna med att raljera om Socialdemokraternas tafflighet och lova att kämpa dag och natt fram till valet.

Partiledaren har andra krav på sig. Det är vad hennes tal ska handla om alla pratar redan under fredagen.

Anna Kinberg Batra måste helt enkelt peka ut en riktning. Nu.

ANNONS
ANNONS