Kinas ambassadör Gui Congyou
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, lämnar sitt uppdrag. Bild: Anders Wiklund/TT

Kinas ambassadör i Sverige lämnar sitt uppdrag

Kinas ska byta ambassadör i Sverige, vilket Ekot var först att rapportera. Den nuvarande ambassadören Gui Congyou lämnar sitt uppdrag redan i morgon, fredag, och en ny ambassadör tillsätts senare i år.

ANNONS
|

I ett brev som ska ha skickats till flera aktörer inom det svenska näringslivet framgår det enligt Ekot att den kinesiska ambassadören Gui Congyou ska bytas ut, någonting som bekräftats för SvD av källor vid ambassaden.

– Det låter som att han är hemkallad och jag kan inte svara på varför och hur planerat det är, säger Niklas Swanström, ansvarig för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, till tidningen.

Han lämnar han sitt uppdrag vid ambassaden i Stockholm redan under fredagen, och ska enligt Bulletin ersättas av Cui Aimin, ansvarig för konsulära ärenden på utrikesministeriet och tidigare ambassadör i Angola. Men bakgrunden till avgången är ännu inte känd.

ANNONS

Har framförts utvisningskrav mot ambassadören

Gui Congyous tillträdde som ambassadör i Sverige 2017 och har sedan dess representerat Kina i Sverige under flera konflikter, bland annat gällande den frihetsberövade svenska förläggaren Gui Minhai och det kinesiska telekombolaget Huaweis tillträde till Sveriges 5G-marknad.

Han har tidigare haft synpunkter på den svenska mediebevakningen av Kina, och sedan ambassaden i våras skickat ett brev till journalisten Jojje Olsson vid Expressen där de krävt att han ska upphöra med sin kritiska rapportering om Kina eller ”möta konsekvenserna av sina handlingar” har dessutom Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet velat få honom utvisad.

– Den avgående ambassadören har varit väldigt aggressiv så man kan hoppas att det är en förändring i den kinesiska strategin mot Sverige, säger Niklas Swanström till SvD.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS