Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou är besviken på de svenska myndigheterna och främst polisen. Här vid ett besök i Almedalen i somras. Arkivbild.
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou är besviken på de svenska myndigheterna och främst polisen. Här vid ett besök i Almedalen i somras. Arkivbild.

Kina kräver ursäkt efter turistavvisningarna

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, kräver en svensk ursäkt och kompensation till de kinesiska turister som avvisades från ett vandrarhem i Stockholm i början av september. De inblandade poliserna bör bestraffas, säger han i en intervju med Expressen.

ANNONS
|

Avvisningen av de tre kineserna natten mot den 2 september har fått mycket stor uppmärksamhet, inte minst i Kina där främst den svenska polisen fått hård kritik.

Ambassadör Gui Congyou säger i intervjun att de kinesiska medborgarna vill ha en snabb redogörelse för vad som hände, en ursäkt, kompensation och att de inblandade poliserna bestraffas.

Mystiskt Twitterkonto

På frågan hur ett Twitterkonto, som är förbjudet i Kina, med bilder från händelsen kunde öppnas redan några timmar efter händelsen är svaret otydligt. Enligt Gui Congyou fick ambassaden en kort redogörelse från de tre turisterna klockan sex på morgonen och därefter en fullständig redogörelse den 5 september. Samma sak gäller frågan om den kinesiska ambassaden hade med Twitterkontot att göra.

ANNONS

- Jag tror jag har uttryckt mig tydligt nog, säger Gui Congyou till Expressen.

Inget brott

Chefsåklagaren Mats Ericsson inledde aldrig någon förundersökning med anledning av händelsen eftersom han inte ansåg att något brott begåtts. Polisen har enligt polislagen rätt att avlägsna någon från en plats till en annan och det förekommer ofta, påpekar han.

Avvisningen av de tre kineserna orsakade häftiga reaktioner med 130 miljoner visningar och 85000 inlägg på mikrobloggen Weibo. Enligt The Guardian har det dock också börjat komma motreaktioner och kritik i Kina om hur kinesiska turister beter sig utomlands.

"De här människorna tycker att världen ska snurra runt dem. Om inte lägger de sig ner och skriker på hjälp", står det i ett inlägg på WeChat.

Viktig inkomstkälla

För den svenska turismnäringen har samtidigt kinesiska turister blivit en allt viktigare inkomstkälla, framförallt i storstäderna. Förra året uppgick antalet kinesiska gästnätter på svenska hotell till drygt 342000. Detta är visserligen en liten andel i jämförelse med nordiska grannländer och exempelvis Tyskland. Samtidigt uppvisar dock den kinesiska turismen en kraftigt uppåtgående kurva, på de senaste fem åren har antalet nätter exempelvis ökat med 132 procent.

ANNONS

TT har under flera dagars tid sökt Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden som marknadsför Sverige utomlands, men organisationen vill i nuläget inte kommentera händelsens betydelse för de svensk-kinesiska turistrelationerna. "Så länge det här är en aktuell diplomatisk fråga, väljer vi att inte kommentera i nuläget", anger Visit Sweden som skäl.

TT

Fakta: Kinesiska hotellnätter i Sverige

Antalet kinesiska gästnätter i Sverige har ökat markant de senaste åren. På de fem senaste åren har antalet nästan fördubblats:

Källa: Tillväxtverket.

ANNONS