Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På dagen då journalisten Kim Wall skulle ha fyllt 31 år delades ett stipendium ut i hennes ära. Här Kims broder Tom Wall och föräldrar Ingrid Wall, Joachim Wall.

Kim Wall hedrades i New York

Kim Wall skulle ha fyllt 31 år fredagen den 23 mars. För att hedra hennes minne samlades vänner och familj i New York.

Ett hundratal personer samlades på restaurangen Superfine i Brooklyn, New York, under fredagskvällen. Förutom att fira hennes födelsedag, delades ett stipendium på 5 000 dollar ut från Kim Wall Memorial Fund.

Stipendiet ska gå till en kvinnlig journalist vars arbete ska föra Kims Walls journalistiska anda vidare.

- Det är tungt att vara här. Samtidigt är det fint att dela ut det första stipendiet. Fonden har varit vårt fokus, det är ett sätt att hålla Kim vid liv, säger Kims mamma Ingrid Wall.

Under kvällen på restaurangen hölls tal från vänner, kollegor och flera skolkamrater från Columbia University om Kim Walls arbete. Eftersom stipendieutdelningen sammanföll med Kims födelsedag ville gruppen också fira och skåla.

- Vi vill att det ska vara en glädjens dag, inte en sorgedag, säger hennes pappa, Joachim Wall.

Symbolisk present

Tom Wall, Kim Walls bror, välkomnade stipendiaten upp på scenen och delade ut en symbolisk present: en bunt av systerns favoritpennor. Anne Hermann är den danska journalist som tar emot stipendiet och hon kommer att använda pengarna till en reportagebok om konsekvenserna av dansk kolonialism på Grönland.

- De här pengarna betalar för den reportageresa som jag annars inte hade kunnat genomföra. Men det är med blandade känslor jag tar emot stipendiet. Det är en ära att föra Kims arv vidare. Å andra sidan är omständigheterna så oerhört tragiska, säger hon.

Fond hjälp för familjen

Arbetet med fonden har varit viktigt för familjen Wall de senaste månaderna, det har hjälpt dem att tänka framåt.

- Så att vi inte bara tänker på eländet som drabbat oss. Det är ändå något positivt som kommer ut av allt, säger Ingrid Wall.

Förhoppningen är att stipendiet ska fortsätta att delas ut i många år framöver. I dag har fonden fått in över 210 000 dollar, vilket innebär att de har minst 40 år framför sig.

- På detta vis kan andra kvinnliga journalister åka ut och genomföra jobben som Kim inte kan göra längre, säger Ingrid Wall.