Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Ingvar, vice rektor på Karolinska institutet (KI), utreds av internrevisionen och har tagit time-out från en del av sina uppdrag. Arkivbild.

KI:s vice rektor synas av internrevisorer

Martin Ingvar, vice rektor på Karolinska institutet (KI), utreds av internrevisionen och har tagit time-out från en del av sina uppdrag. Ingvar själv säger att han inte gjort något fel.

Ingvar är också ordförande i styrgruppen för ett nytt samarbete, Program 4D, som ska ta fram nya vårdmetoder och mäta vårdkostnader för fyra vanliga folksjukdomar. Projektet har fått totalt 133 miljoner kronor i anslag av KI och Stockholms läns landsting sedan 2013, skriver Dagens Nyheter.

Men nu utreds Ingvar för sin roll i försäljningen av en IT-plattform till Program 4D. IT-lösningen har vidareutvecklats av Ingvar och via ett bolag har han sålt den vidare, tillsammans med vd:n för 4D-projektets IT-leverantör, för två miljoner kronor och 100 000 aktier – med dåvarande börsvärde värt motsvarade totalt 4,4 miljoner kronor.

Invändningar har kommit om att Ingvar utnyttjat sin roll och revisorerna tittar närmare på det. Under tiden har Ingvar lämnat styrgruppen.

Men han säger själv att han följt regelverket:

- Om jag skriver ett datorprogram eller utvecklar idéer som jag paketerar, så kan jag hävda att de rättigheterna tillfaller mig. Sedan är det vanligt i alla innovationsprojekt att olika personer har olika bild av vad deras egna bidrag har varit.