Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Kent Persson är mäkta populär"

Sofia Arkelsten avgår som partisekreterare för Moderaterna, efter bara ett och ett halvt år. GP:s politikreporter Maria Sköld berättar vad som händer nu.

Vem blir ny partisekreterare i Moderaterna?

Kent Persson heter den nye partisekreteraren i det största regeringspartiet. Han presenterades vid en pressträff på fredagsförmiddagen av Moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Kent Persson är 41 år och oppositionsråd i Örebro. Den bredare allmänheten har säkert aldrig hört tals om honom, men han är mäkta populär bland de moderata partivännerna. Nu får han ett av svensk politiks hetaste jobb. Partisekreteraren är högste chef i partiorganisationen och den som ofta är partiets ansikte utåt. I synnerhet i ett parti där ordföranden också är statsminister och alltså även ska företräda regeringen.

Varför avgår Sofia Arkelsten?

Det kan finnas flera skäl till det. Sofia Arkelsten fick jobbet för att hon ansågs vara en frisk fläkt som skulle förmedla en ny och annorlunda bild av Moderaterna. Det sågs som ett stort plus att hon har varit partiets miljötalesperson.

Men i stället har hon hamnat i blåsväder flera gånger, bland annat för bjudresor och för olika uttalanden. I höstas var många i oppositionen skadeglada sedan partisekreteraren trasslat in sig i ett resonemang om att det i själva verket var Moderaterna som införde den allmänna rösträtten i Sverige.

Vad blir annorlunda med Kent Persson?

Moderaterna hoppas antagligen att han ska fungera som den kommunikatör Sofia Arkelsten kanske inte riktigt visat sig vara. Bland moderata kommunpolitiker är Kent Persson känd som pionjären inom sociala medier och hans blogg och twitterkommentarer hört fortfarande till de mest lästa.

Moderaterna satsar också allt hårdare på att vinna mark i kommunerna, där partiet av tradition är svagare än på riksplanet. Att då plocka en kommunpolitiker till partisekreterarposten kan tänkas ge ökad tyngd och trovärdighet åt det arbetet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.