Allmänheten varnas för den giftiga röken.
Allmänheten varnas för den giftiga röken.

Kemikaliebrand ännu inte under kontroll

Det brinner fortfarande i en industrilokal i Kalmar. Giftig rök från fyra sorters kemikalier har spridit sig över staden och allmänheten uppmanas att inte gå ut.

ANNONS
|

Branden i stadsdelen Oxhagen pågick fortfarande vid 23-tiden, men i mindre omfattning än tidigare, enligt räddningstjänsten.

- Det som komplicerar insatsen är de här kemikalierna. Därför har det gått över till en keminsats. Skyddsnivån måste vara kemskyddsdräkt, säger Kenneth Emriksson, informationsbefäl på Kalmar räddningstjänst.

Fyra kemikalier började brinna, däribland den värsta: klorvätesyra.

- Den är väldigt giftig vid inandning, säger Kenneth Emriksson.

ANNONS

Har ingen prognos

De som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Larmet om branden kom in klockan 16.11 men fler närliggande hus evakuerades.

- Enligt de uppgifter som jag fått så kan de ämnen som ingår i branden få vissa följder efter ett tag. Man ska inte vistas där det luktar eller där det är rök, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson hos polisen på region Syd.

Räddningstjänsten uppger att branden ännu inte är under kontroll.

- Jag kan väl inte säga att det är helt under kontroll än, men om jag ska tolka räddningsledaren rätt så går det åt det gynnsamma hållet, säger Kenneth Emriksson.

Prognosen vid 21-tiden var att brandkåren skulle bli kvar i ytterligare tio timmar.

Tre sorters kemikalier

Polisen klassar situationen som en särskild händelse och har gått upp i stabsläge.

- Det innebär att vi har möjlighet att nyttja de resurserna som är behövliga polisärt. Vi skapar en stab för att skapa rätt lägesbild av händelsen, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson i region Syd.

ANNONS

Runt 30 poliser och ett stort antal brandmän från Kalmar, Rockneby, Färjestaden, Mörbylånga och Nybro har arbetat med händelsen.

Det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

TT

ANNONS