Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kemi och politik

Maktspelet om ledningen i Västra Götaland har alltid handlat om personkemi. Politik? Jo, det har funnits inslag av det också.

Västra Götalandsregionen startade 1999 med ett borgerligt styre stöttat av Sjukvårdspartiet. Det kraschade redan efter ett och ett halvt år. Moderaternas unga gruppledare Cecilia Widegren hade svårt att hålla ihop majoriteten. Personliga motsättningar spelade en avgörande roll.

Krisen pågick i några veckor och slutade med hemliga möten mellan S, C och FP, bland annat i ett missionshus i Hjärtum.

Från våren 2000 styrdes regionen av denna oheliga allians. De trivdes tillsammans och höll ihop ända fram till i höstas.

Magnusson blev gruppledare

Lagom till valet 2006 blev Johnny Magnusson gruppledare för moderaterna. Han kom som en Mr Clean, utan några inblandningar i det som tidigare varit.

Uppgiften var att locka tillbaka FP och C till en enad borgerlighet. I valet 2006 ökade M rejält men Allianspartierna fick ändå ingen egen majoritet. Därför fortsatte FP och C att styra tillsammans med Socialdemokraterna.

Inför valet 2010 skedde något av ett generationsskifte i Västra Götaland där flera politiker som varit med från regionstarten 1999 slutade.

Nästan hälften av regionråden i regionstyrelsen hade bytts ut (6 av 15) och vi fick ett val som inte lämnade några som helst ledtrådar till hur väljarna ville att regionen skulle styras.

Blockgränserna är sprängda

Båda blocken, Alliansen och de rödgröna, gjorde sitt sämsta val sedan regionen bildades. Moderaterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet gick fram. Alla andra backade.

Och någon majoritet gick inte att få ihop.

Återigen spelade personkemin en roll. Sjukvårdspartiets Billy Bertilsson tyckte att Johnny Magnusson behandlade honom arrogant, Gert-Inge Andersson (S) blockerade fortsatta förhandlingar med FP och C genom att inleda ett samarbete med Sjukvårdspartiet, Centerns Kristina Jonäng och Miljöpartiets Birgitta Losman tävlar om vem som är mest miljövänlig.

Inget tyder på att det blir någon klar majoritet efter omvalet den 15 maj. Partierna är också noga med att inte på förhand stänga några dörrar, med undantag från den som leder in till Sverigedemokraterna.

Till skillnad från riksdagen är blockgränserna redan sprängda i Västra Götaland. Detta talar för att vi kan få en majoritet efter omvalet.

Om nu inte personkemin ställer till det igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.